Hlavní obsah

Závod Škody Auto v Kvasinách dostává k narozeninám miliardy

Právo, rap
Kvasiny

Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku vložit kolem 450 miliónů euro, tedy přibližně 13 miliard korun. Plánuje přijmout asi 1500 nových zaměstnanců. Při oslavě 80 let zahájení výroby vozů v Kvasinách to řekl člen představenstva Škody Auto pro výrobu Michael Oeljeklaus.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba v závodě Škoda Kvasiny

Článek

Závod v Kvasinách vyrobil první vůz, tehdy ještě pod značkou Jawa, v roce 1934. Od roku 1947 se v něm začaly vyrábět karoserie pro vozy značky Škoda Superb. Reprezentační vozy se v závodě také kompletovaly.

Jedním z nejslavnějších modelů, který dělníci v Kvasinách vyráběli, byl vůz Škoda 1101 Roadster. Sportovní vůz byl určen na export a v Československu se prodaly jen tři kusy.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Škoda 1101 Roadster

V závodě Škody Auto v Kvasinách se nyní vyrábějí modely Superb, Yeti a Roomster. Nyní ročně závod s asi 4200 zaměstnanci vyrobí přes 150 tisíc vozů. V rozšířené továrně by měla podle dostupných informací začít výroba nové Škody Superb a terénního vozu pro Seat, v roce 2016 by se měl začít vyrábět ještě velký terénní vůz.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Studie Škoda VisionC

Škoda Auto zahájila velké investice do Kvasin spuštěním výroby první generace modelu Superb v roce 2001. Od té doby společnost do závodu investovala kolem 23 miliard korun. Poslední velkou investicí je nyní dokončovaná svařovna za asi 1,7 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám