Hlavní obsah

Volit v 16 letech? Pravice pro, levice mladým nevěří

Právo, Karolína Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je skotské referendum, kde poprvé mohli hlasovat i šestnáctiletí, inspirací? V otázce, zda snížit věkovou hranici pro volební právo na 16 let, se čeští politici rozcházejí. Zatímco levice mladým lidem příliš nedůvěřuje a podmínku 18 let chce ponechat, strany od středu napravo by nedospělým politické rozhodování umožnily. Někteří politici se domnívají, že snížit nutný věk pro možnost volit je cesta, jak mladým lidem přiblížit politiku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podle poslance Marka Bendy by mohli rodiče hlasovat i za své nezletilé děti

Článek

„Je to k debatě. Stojí to za to. Já si nemyslím, že šestnáctiletí jsou více ovlivnitelní než padesátiletí. Někteří šestnáctiletí mají pevné názory,“ řekl Právu poslanec ANO Martin Komárek. „Jakmile bude po volbách čas na koncepční otázky, tak tuto diskusi otevřu,“ dodal.

Pokud tato debata překročí hranice hnutí ANO, i ve Sněmovně najde své příznivce.

K tomu se hlásí i poslanec Jan Farský (TOP 09 a STAN). „Já bych tuto diskusi chtěl otevřít, jsem příznivcem snížení věkohranice,“ uvedl pro Právo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neobává se, že by mladí lidé byli snáze ovlivnitelní než dospělí. „Informace jsou přístupné i šestnáctiletým, už s nimi dokážou pracovat a vytvořit si názor. Přehled mladých lidí je úžasný. Ve volbách se rozhoduje i o jejich budoucnosti,“ uvedl.

Benda: Ať rodiče hlasují i za děti

Pro návrh, který by zásadním způsobem překopal českou ústavu, by zvedl ruku i poslanec Marek Benda (ODS). Ve svých úvahách však jde ještě dál. „Jsem zastánce, toho, aby rodiče mohli volit za své nezletilé děti. Muselo by se vydefinovat, co dělat, když se spolu rodiče nedohodnou, a tak dále. Ale otevřít nad tím debatu stojí za to,“ řekl Právu.

Zdůraznil, že dluhy Česka zaplatí právě přicházející generace. „Děti by měly mít možnost prostřednictvím svých zákonných zástupců do toho mluvit. Je téma k diskusi, zda ti odpovědnější, kteří myslí na budoucnost svou i země a mají děti, do toho nemají promlouvat zásadněji,“ vysvětlil. Podobná myšlenka přitom rezonovala mezi lidovci už v roce 2003. Nakonec ji však sama strana odmítla.

„Představa, že ten, kdo má deset dětí, by měl deset hlasů, se mi vůbec nelíbí,“ řekl Právu poslanec ústavně-právního výboru Sněmovny za KDU-ČSL Jiří Junek. „Jsem přesvědčen, že hranice 18 let by měla zůstat. Když jsem viděl, jak se v reportáži o skotském referendu děcka vyjadřovala, tak jsem nabyl přesvědčení, že volební právo až pro osmnáctileté má smysl. Stavím se zásadně proti snižování této hranice,“ dodal.

Nejen jeho právě reportáž o skotském referendu od změny odradila. „To referendum pojímali někteří šestnáctiletí jako happening,“ myslí si bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová (nez.). Nelíbí se jí ani Bendův nápad. „Nebudujeme přece klanovou společnost. Volební právo by mělo být rovné,“ řekla Právu.

Nějaká hranice být musí, míní Dienstbier

Snížení věkové hranice nepodporuje ani ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Někde být hranice musí. Logicky se nabízí hranice dospělosti. Snížit ji si umím představit, když už, tak spíš u referend, která rozhodují o dlouhodobějších záležitostech, než u volebního práva. Každopádně by to byl zásah do ústavy,“ řekl Právu. „Osmnáct let je optimální. V šestnácti letech tu politiku lidé ještě moc nevnímají,“ dodal zase předseda pirátů Lukáš Černohorský.

Přitom právě jeho straně by snížení věkové hranice pro volby podle sociologa Lukáše Linka pomohlo. „Podporu by získali piráti, DSSS. Neprodělala by ani pravice. TOP 09 by mohla mít vyšší podporu mezi mladými. Sociální demokraté a komunisté by na tom tratili,“ shrnul pro Právo. „Ale v celkovém součtu by to dělalo dvě až tři procenta voličů. S výsledky by to výrazně nehnulo,“ dodal. Jenže psychologové se shodují, že v 16 letech ještě člověk není pro podobné rozhodování zralý.

„Měli by volit ti, co jsou schopni úsudku. U těch mladých o tom lze s úspěchem pochybovat. Naopak, v tomto věku jsou hodně ovlivnitelní. Špatně odolávají populismu. Další věc je, že čím víc budeme prosazovat mladé, tím víc budeme kašlat na starší generaci,“ řekl Právu psycholog Jeroným Klimeš.

A psycholog Jan Kulhánek upozornil: „Pokud by měli volit šestnáctiletí, pak bychom měli přemýšlet i o tom, jak zvyšovat jejich informovanost v politice.“

Snížit volební věk?
Stanislav Grospič, KSČMVyžadovalo by to i úpravu věkové hranice pro možnost kandidovat a být zvolen. Není to nic, co by bylo potřeba.
Tomio Okamura, ÚsvitV ČR máme volební právo od 18 let a není nutné tuto hranici měnit. Pro hranici 18 let jsou připraveny i školní osnovy.
Eliška Wagnerová, nezávisláPodle mě je 16 let málo. Hranice 18 let je přijatelná. Nepřipadá mi, že by se neosvědčila.
Michaela Marksová, ČSSDHranice 18 let je v pořádku. V řadě zemí je spíš vyšší, 21let.
Jeroným Klimeš, psychologZvýšit hranici na dvacet let je rozumnější než umožnit volit lidem, co mají závislou pozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám