Hlavní obsah

Poslanec Korte za svůj výrok o fízlovi potrestán nebude

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec TOP 09 Daniel Korte nebude trestán za svůj výrok z minulé středy, kdy označil jedno z vystoupení poslance ANO Josefa Hájka za „fízlovsko-estébácké”. Rozhodl tak v úterý sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

Článek

„Bylo přijato usnesení, že mandátový a imunitní výbor nebude zavádět disciplinární řízení proti panu poslanci Kortemu za jeho výrok učiněný na schůzi,“ oznámila novinářům po skončení jednání předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS).

Jednalo se o výrok z minulé středy. Hájek ve svém vystoupení seznámil poslance s příjmy z podnikání poslance Františka Laudáta (TOP 09) a obvinil jej, že chce zákon o omezení výdajových paušálů zamítnout proto, že jako OSVČ s příjmem nad dva milióny korun ročně je osoba podjatá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vážený pane poslanče, to, co jste zde předvedl, byl příspěvek rázu typicky fízlovsko-estébáckého, což je v souladu s charakterem strany, jejímž jste členem,“ reagoval na jeho slova Korte.

Doporučili poslancům chovat se slušně

Zůstane ale bez trestu. Na rozdíl od svého stranického nadřízeného, předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten se před mandátovým výborem jen pár dní předtím zpovídal ze svého červnového výroku, kdy poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, dřívějšího člena pohotovostního pluku, nazval komunistickým fízlem a mlátičkou. Výbor nařídil Kalouskovi se omluvit. Ten se odvolal, a tak jeho slova bude ve čtvrtek řešit plénum Sněmovny. [celá zpráva]

Kvůli podobným sporům schválil v pondělí mandátový a imunitní výbor ještě doprovodné usnesení. „V podstatě kopíruje to, co říká jednací řád, mandátový a imunitní výbor vyzývá poslance k tomu, aby se během jednání Sněmovny zdrželi výroků, které by mohly být považovány za urážlivé,“ řekla Němcová.

Na dotaz, jaký rozdíl výbor spatřil mezi výroky Korteho a Kalouska, odmítla s ohledem na utajený průběh jednání odpovědět.

Reklama

Související články

Kalousek se má omluvit za komunistického fízla

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek by se měl komunistickému kolegovi Zdeňku Ondráčkovi omluvit za to, že jej nazval „komunistickým fízlem”. O omluvě rozhodl...

Výběr článků

Načítám