Hlavní obsah

Policisté i hasiči si polepší v průměru o 1500 korun

Právo, Jakub Troníček
Praha

Zhruba o 1500 korun si v příštím roce polepší hasiči a policisté poté, co jim vláda zvýší platy o pět procent. Na úterní tiskové konferenci to řekli šéfové obou sborů Tomáš Tuhý a Drahoslav Ryba. Průměrný plat u policie tak bude na úrovni 31 500 korun, u hasičů pak 33 600.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý a generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba

Článek

Zvýšením platů nad rámec 3,5 procenta u všech státních zaměstnanců chce vláda příslušníkům bezpečnostních sborů dorovnat ztrátu z uplynulých let, kdy jim byl tarif snížen o deset procent.

„Je to jasný signál, že policisté by měli získat zpátky sebevědomí a opět si začít vážit své práce,“ řekl k tomu policejní prezident. Zároveň Tuhý dodal, že navýšit by se měly i prostředky na provoz policie i investice. „Ty byly v poslední době v podstatě tabu,“ konstatoval Tuhý s tím, že kromě peněz ze státního rozpočtu chce policie využívat i evropské fondy.

Ryba v této souvislosti za hasiče doplnil, že jde o ocenění jejich náročné práce. „Věřím, že nastal zlom a že vnitřní bezpečnost už nebude na samém chvostu veřejného rozpočtu,“ doplnil šéf hasičů.

Navýšení i pro další sbory

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) během společné tiskové konference také uvedl, že navýšení se týká příslušníků všech ozbrojených sborů. „Ministerstvo spravedlnosti tak dostane stejných 1,5 procenta navíc pro členy Vězeňské služby stejně jako třeba resort financí pro celní správu,“ vysvětlil předseda vlády.

Ministr vnitra v této souvislosti uvedl, že rozhodnutí předchozích vlád o snížení tarifů ozbrojených složek o deset procent představovalo citelný zásah do všech bezpečnostních složek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám