Hlavní obsah

Prezident na Zlínsku nabádal lidi, aby šli volit

Právo, Aleš Fuksa

Prezident Miloš Zeman po prvním dni třídenní návštěvy Zlínského kraje má za sebou návštěvu několika podniků, setkání s vysokoškoláky Univerzity Tomáše Bati (UTB), s lékaři krajské nemocnice ve Zlíně i s obyvateli Zlína na náměstí Míru.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Prezident Miloš Zeman má za sebou první den ve Zlínském kraji. Tráví tu čas až do středy.

Článek

Čas pro své celorepublikové turné vybral na dobu před komunálními a senátními volbami, které se uskuteční v první polovině října. Obyvatele Zlína nabádal k účasti na nich. „Jestli někoho nesnáším, tak jsou to lidé, kteří sedí u televize a říkají, že politici to dělají blbě. A pak se jich zeptáte: „Šel jsi k volbám?“ A on odpoví: Ne, co bych tam dělal.“ A pak už jenom nadává. Proto vás pěkně prosím, jděte k volbám. Ve volbách rozhoduje jen několik desítek hlasů o tom, kdo zasedne na šest let do senátu nebo na čtyři roky do zastupitelstva,“ řekl prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ke komunálním volbám vyzval občany, aby si sestavili vlastní uskupení kandidátů napříč politickými stranami a hnutími. „Nejste vázáni kandidátkou jedné strany. Je tam část známých lidí a pak další křoví. A vy si můžete vybrat deset z jedné, patnáct ze druhé kandidátky a pak také lidi, které znáte, kterým věříte. Bez ohledu na jejich politickou příslušnost. To je práce na půl hodiny. Hlavně ale nevěřte lidem, kteří jen slibují a sami v životě nic nedokázali,“ poznamenal Zeman.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Během pondělí živě diskutoval i se studenty zlínské Univerzity Tomáše Bati.

Se studenty UTB diskutoval mimo jiné prezident o globalizaci a islámu. Hnutí Islámský stát označil za výrazné nebezpečí pro svět. „Zatím, díky bohu, nemáme stejné problémy jako Britové nebo Francouzi, řada mladých Britů, a nemusí to být nutně muslimové, si jezdí zabojovat na Střední Východ na takzvanou víkendovou bojovou turistiku. Často jsou do té míry indoktrinováni, že mohou vytvořit jakési teroristické buňky, ať už na britském, německém nebo jiném území,“ konstatoval v aule vysoké školy Zeman.

Dělejte vše obráceně

Prezident se studenty diskutoval také na téma víz či rozdělení Československa. Své působení v prezidentské funkci však hodnotit nechtěl. „Pokud se chcete stát intelektuálním géniem, dělejte vše obráceně, než dělám já,“ řekl podle ČTK na konec debaty.

Během pondělí dostal prezident řadu darů. Mimo jiné i boty značky Prestige, které se na východě Moravy vyrábějí již několik desítek let.

Úterní program prezidenta pokračuje prohlídkou archeoskanzenu v obci Modrá na Uherskohradišťsku, společností MP Krásno a TON či setkáním s občany Valašského Meziříčí a Bystřice pod Hostýnem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám