Hlavní obsah

Vláda schválila rozpočet se schodkem 100 miliard

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na svém pondělním zasedání schválila podle informací Novinek návrh státního rozpočtu na rok 2015. Zároveň souhlasila s tím, aby platy státních zaměstnanců vzrostly o 3,5 procenta už letos v listopadu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem financí Andrejem Babišem na schůzi vlády

Článek

Rozpočet počítá se schodkem 100 miliard korun. Příjmy budou činit 1,119 biliónu korun, výdaje 1,219 biliónu. Návrh musí vláda do konce září odeslat do Sněmovny.

V návrhu rozpočtu jsou zahrnuty daňové změny, jako je zavedení 10procentní snížené sazby DPH na knihy, léky a dětskou výživu a zvýšení daňových slev na druhé a další dítě. Rozpočet počítá také se zrušením zdravotnických poplatků nebo zvýšením důchodů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zvýšení objemu prostředků na platy státních zaměstnanců o 3,5 procenta nakonec bude platit už od letošního listopadu, rozhodla vláda. Kabinet na toto zvýšení vyčlení necelou miliardu z prostředků, které stát letos ušetří.

Jednání netrvalo dlouho

„Vzhledem k tomu, že se letošní státní rozpočet vyvíjí velmi uspokojivě a dosáhneme výrazně nižšího schodku rozpočtu, než stát původně plánoval, rozhodli jsme se zlepšit odměňování zaměstnanců veřejného sektoru už v letošním roce. Jde o jedno z prorůstových opatření vlády, které směřuje k podpoře vyšší spotřeby domácností,“ řekl Novinkám premiér Bohuslav Sobotka.

Vláda návrh odsouhlasila ani ne po hodině jednání. Už koncem minulého týdne premiér avizoval, že zbývá dořešit jen financování sociálních služeb krajů a zbytek rozpočtu je hotov. Návrh minulý týden posvětila také tripartita. [celá zpráva]

Jednou ze zbývajících otázek bylo financování vědy a výzkumu. Vicepremiér pro tuto oblast Pavel Bělobrádek žádal navýšení o 700 miliónů, nakonec mu ministr financí Andrej Babiš slíbil peníze v řádu stamiliónů, pokud dobře dopadnou podzimní audity ve vědě a výzkumu. Na téže schůzce se premiér s ministrem financí dohodli na investici dvou až tří miliard korun na rekonstrukci silnic druhé a třetí třídy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám