Hlavní obsah

Dny NATO na mošnovském letišti si nenechalo ujít skoro čtvrt miliónu lidí

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Za dva dny 225 tisíc lidí. Takový je počet návštěvníků 14. ročníku Dnů NATO v Ostravě & 5. ročníku Dnů Vzdušných sil Armády ČR. Letošní rok tak co do počtu diváků vyrovnal rekordní zápis z roku 2011.

Foto: Pavel Karban, Právo

Letoun CV-22B Osprey v Mošnově

Článek

V sobotu dorazilo na ostravské Letiště Leoše Janáčka v Mošnově 140 tisíc lidí, v neděli našlo cestu na akci dalších 85 tisíc diváků. Byl mezi nimi i prezident Miloš Zeman.

V sobotu byl hlavní hvězdou dynamických ukázek konvertoplán amerického letectva CV-22B Osprey, jenž je určen pro speciální jednotky. Návštěvníky ale zajímaly i bojové nadzvukové letouny z celé Evropy, ukázky zákroků speciálních pořádkových jednotek Policie ČR a polské Straži Graniczné ve vlaku či dětští hasiči z Klimkovic.

Prezident Miloš Zeman navštívil Dny NATOVideo: Právo

Mezi těmi, kdo své znalosti a um museli prokázat i prakticky, byli záchranáři. V průběhu soboty a neděle ošetřili přibližně čtyři desítky návštěvníků. „Jednalo se ponejvíce o alergické reakce či kolapsy, pacienty s hypoglykémií, dehydratací, vysokým krevním tlakem a podobně. Dvacet postižených bylo nutné po ošetření transportovat do nemocnic,“ sdělil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Už chystají další ročníky 

Akce se zúčastnilo 16 států a diváci viděli po oba dny vždy zhruba osmihodinový maraton dynamických ukázek na zemi i ve vzduchu. Prezident Zeman poukázal, že Dny NATO dokázaly za posledních 10 let zdvacetinásobit svou návštěvnost. „Vnímáme to jako velké ocenění naší práce a současně i závazek pro budoucnost,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, hlavního organizátora akce.

BEZ KOMENTÁŘE: Letoun F-16 na akci Dny NATOVideo: Pavel Karban, Právo

Ten je přesvědčen, že novinka letošního ročníku, a to prezentace armády jedné partnerské země v širším měřítku, než je obvyklé, se osvědčila. Organizátoři proto už jednají o prezentaci účastnických států na ročníky 2015 a 2016.

BEZ KOMENTÁŘE: Tank Leopard polské armády na Dnech NATO v MošnověVideo: Pavel Karban, Právo

Podle Pavlačíka už navíc dávno nejsou Dny NATO v Ostravě jen přehlídkou techniky. „Za dobu čtrnácti ročníků se Ostrava s Českou republikou, díky Dnům NATO, dostala na mapu řešení aktuální světové bezpečnostní problematiky,“ míní předseda Jagello 2000.

Reklama

Související články

Zeman na Dnech NATO: Potřebujeme více dronů

Druhým dnem v neděli 21. září pokračují na ostravském Letišti Leoše Janáčka v Mošnově Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR. Necelou půlhodinku před...

Výběr článků

Načítám