Hlavní obsah

Žalobce Zeman je pro rozšíření kárných trestů státních zástupců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman navrhl ministryni spravedlnosti Heleně Válkové rozšíření kárných trestů, kterými jsou trestáni žalobci například za průtahy v případech. Zeman to uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce. Zopakoval také, že si stojí za svým návrhem zrušit vrchní státní zastupitelství.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

Nejvyšší státní zástupce podle svých slov zaslal před 14 dny ministryni Heleně Válkové dopis, kde navrhoval změny v kárných řízeních. „Jsem pro rozšíření rejstříku kárných trestů. To jsem navrhl ministryni,“ řekl Zeman s tím, že by byl také proto, aby existovala dohoda o vině v případě, že žalobce souhlasí s trestem, tak jako to existuje u trestných činů.

Z jeho slov rovněž vyplynulo, že mu ministryně Válková naznačila že „jdou podobným směrem”. Zatím šest žalobců bylo v tomto roce potrestáno snížením platu. Dalšími tresty jsou například důtka či odvolání z funkce.

Stojí si za návrhem

Pavel Zeman zopakoval, že si stojí za zrušením vrchního státního zastupitelství, ale už se smířil s tím, že jeho návrh nebude přijat. „Asi to znamená moc velké změny. Ale já se toho nevzdám. Možná by to bylo možné navrhnout za rok nebo dva. Z jednání na bezpečnostním výboru jsem měl dojem, že se k tomu zatím staví zdrženlivě. Čekám, co předloží ministerstvo spravedlnosti,“ konstatoval nejvyšší žalobce.

Novelu zákona o státním zastupitelství má ministerstvo předložit do konce tohoto roku. V platnost by měla vstoupit na začátku roku 2016. Ve hře jsou zatím tři návrhy. Varianta malých technických změn, jeden specializovaný útvar nebo dvě státní zastupitelství. V Praze by se řešila hospodářská kriminalita, v Olomouci by byl protikorupční útvar. „Jsem pro čtvrtou variantu, nedělat nic,“ zdůraznil Zeman.

Dvě zastupitelství by nic neřešily  

Podle nejvyššího žalobce by varianta dvou specializovaných zastupitelství nic nevyřešila. „To, co teď dělají dobře, jim vezmeme a dáme o stupeň níž. Pak je necháme dělat jen dohledovou činnost. Nevidím tam žádnou přidanou hodnotu. Na vrchním zastupitelství necháme jen to, že žalobci budou běhat k odvolání,“ vysvětlil Pavel Zeman.

Jak Právo informovalo, do novely zákona o státním zastupitelství se může promítnout i kauza městské státní zástupkyně Jany Hercegové, která měla manipulovat s vyšetřováním ve prospěch Romana Janouška. Deník uvedl, že důkazy z jiné trestní věci nelze použít pro kárné řízení. [celá zpráva]

„Jde hlavně o důkazy, jejichž zajištění povoluje soudce pro specifické trestní řízení, a mají se přenést do kárného řízení. Byl bych proto, aby se prvně, než se to dostane do novely zákona, vyhovělo ústavněprávním principům. Neřeknu vám na to v současné době jednoznačný názor,“ uzavřel Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám