Hlavní obsah

Zeman na Dnech NATO: Potřebujeme více dronů

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mošnov
Aktualizováno

Druhým dnem v neděli 21. září pokračují na ostravském Letišti Leoše Janáčka v Mošnově Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR. Necelou půlhodinku před polednem pozdravil návštěvníky prezident Miloš Zeman.

Prezident Miloš Zeman navštívil Dny NATOVideo: Právo

 
Článek

„Každá významnost je měřitelná především zájmem účastníků. Když se někde nechodí, tak je to událost neúspěšná. Jako když do některých pražských divadel přijde tak málo diváků, že herci hrají přesilovku. Nicméně tady je účast mezi 150 a 200 tisíci osob každý rok a ten zájem mluví za všechno,“ řekl na adresu letecké show prezident, který si na letišti mimo jiné prohlédl expozici mladoboleslavské automobilky Škoda a některé z vojenských letadel na statických ukázkách.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman na Dnech NATO

„Myslím, že naše armáda má nadzvukové letectvo, i když někteří lidé proti tomu protestovali. Myslím si však, že je to dobře, že je máme, protože jinak bychom kromě Islandu a Lucemburska byli jediní bez nadzvukových letadel. Určitá chyba byla, že jsme si předtím vesele pořídili 72 podzvukových bitevníků L-159 a pak nevěděli, co s nimi, a vyhodili jsme za to doslova  desítky miliard. Takže jsem rád, že máme grippeny, a pokud jde o ty L-159, snad je alespoň někam prodáme,“ řekl prezident.

Můj vrtulník patří do muzea

Na mošnovské letiště přiletěl ve vrtulníku, který podle něj patří spíše do muzea. Je starý asi 30 let. Nový vrtulník ale Zeman nechce, i když ten stávající už slíbil do leteckého muzea, pokud ho prý organizátoři Dnů NATO budou chtít někdy zřídit.

„Pokud jde o modernizaci, tak rozhodně by neměla začínat prezidentovým vrtulníkem, on ještě několik let vydrží. Ale pokud jde o modernizaci, já jsem na summitu NATO říkal, že potřebujeme méně tanků a více dronů, bezpilotních letadel. Oni generálové se někdy připravují, jak se vždycky říká, na minulou válku. Takže, zdá se, že nová generace zbraní bude určitě zahrnovat, mimo jiné, i ty bezpilotní letouny, zatímco pokud jde o tanky, tak s těmi se proti teroristům z Islámského státu dá bojovat dost těžko,“ prohlásil český prezident v Mošnově.

Osprey a Rosomak

Foto: Pavel Karban, Právo

CV-22B Osprey při odletu z Ostravy

Na dopravu a pořádek v Mošnově a jeho okolí dohlíží opět desítky policistů. Aktuální situaci v dopravě si mohou řidiči ověřit od 7 do 18 hodin na speciální informační lince na čísle: 596 110 927.

Sobotní program 14. ročníku Dnů NATO v Ostravě & 5. Dnů Vzdušných sil Armády České republiky zhlédlo 140 tisíc lidí. Pod vlajkami 16 účastnických zemí viděli osm hodin samostatných i společných dynamických ukázek, z toho čtyři hodiny se odehrály na mošnovském nebi. Hlavní atrakcí soboty byla evropská premiéra unikátního amerického konvertoplánu CV-22B Osprey, který v 16 hodin letiště opustil.

Letošní novinkou je jmenování partnerské akce, kterou se stalo Polsko. Jeho armáda představila návštěvníkům akce například letouny Mig-29, F-16 a Su-22, tank Leopard 2, vozidla HMMWV speciálních sil a bojové vozidlo Rosomak.

Reklama

Výběr článků

Načítám