Hlavní obsah

Přijdou další deště, ale zimní věci ještě nevytahujte

Novinky, sad

Žádné mrazy Česku v říjnu nehrozí, zato si budeme muset stále častěji brát s sebou deštník. Naznačuje to dlouhodobý výhled Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Období od 22. září do 19. října očekáváme teplotně normální. Z uvedeného období by měl být nejteplejší týden na přelomu září a října, ale vůči dlouhodobému průměru lze předpokládat jako nejteplejší týden od 13. do 19. října,” uvedli meteorologové.

Pršet určitě bude - a ne málo. Nejvyšší srážkové úhrny čekají odborníci v týdnu 6.-12. října, ostatní týdny budou pravděpodobně blízko dlouhodobým průměrům. Průměrná teplota v ČR je v tomto období 10,1 °C. Největší rekordy padaly v roce 1972, kdy byla průměrná teplota 6 °C, a v roce 1996, kdy byla průměrná teplota 13,3 °C.

Dlouhodobá předpověď nemůže uvádět konkrétní teploty pro konkrétní dny, jedná se spíše o naznačení obecných trendů ve vývoji počasí.

Týden začne pošmourně  

Příští pondělí bude zataženo až oblačno a teploty do 16 °C, podobně i v úterý. Ve středu by už mohlo být jasno až polojasno. Až se rozpustí ranní mlhy, dočkáme se teplot až 17 °C a ve čtvrtek by dokonce mohly stoupnout ke dvacítce.

V sobotu přišly do České republiky od jihozápadu první bouřky. Český hydrometeorologický ústav varoval před silnými bouřkami již dopoledne, ale s nízkým stupněm nebezpečí. Výstraha platí téměř na celém území ČR. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám