Hlavní obsah

Dny NATO navštívilo rekordních 140 tisíc diváků, konvertoplán už odletěl

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Doslova v obležení byl od ranních hodin Mošnov na Novojičínsku, respektive tamní Letiště Leoše Janáčka. Sobotní program podle organizátorů navštívilo na 140 tisíc lidí, což je zřejmě rekordní účast jednoho dne. Jeden z největších taháků letecké show, konvertoplán CV-22B Osprey, opustil vzdušný prostor nad letištěm ve čtyři hodiny odpoledne.

BEZ KOMENTÁŘE: Švédský draken a viggen s gripenem a Vzdušné síly Armády ČR Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Na začátku sobotního programu viděli návštěvníci mimo jiné ukázku jízdních vlastností vojenských vozů Iveco či Pandur II, tank Leopard, patřící polské armádě, v terénu, zteč mechanizované čety nebo se dozvěděli něco z historie policejního jízdního oddílu a výcviku koní Městské policie Ostrava. Své umění už lidem předvedli také piloti vrtulníku Mi-171 z 22. základny vrtulníkového letectva Armády ČR.

Foto: Pavel Karban, Právo

Švédský draken a viggen s gripenem

Slavnostního zahájení 14. ročníku Dnů NATO v Ostravě & 5. ročníku Dnů Vzdušných sil Armády ČR se hodinu před polednem zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vysekl poklonu organizátorům a pochválil největší letecko-armádně-bezpečnostní akci ve střední Evropě. Co konkrétně, jaká technika zajímá jeho osobně, ale neřekl.

BEZ KOMENTÁŘE: Letoun F-16 na akci Dny NATOVideo: Pavel Karban, Právo

„Nemohu jako předseda vlády propagovat nějakou konkrétní firmu, ale to, co musím říci je, že český obranný průmysl má kvalitní výrobky. Doufám, že do budoucna bude mít kvalitní výrobky a že se uplatní z hlediska akvizic a investic, které bude naše armáda realizovat v příštích letech,“ poukázal premiér.

Foto: Pavel Karban, Právo

CV-22B Osprey při odletu z Ostravy

Slavnostní zahájení akce, které obstaral průlet Vzdušných sil Armády ČR, stihl i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Jak uvedl, příjemně ho překvapilo, kolik lidí si našlo na letiště cestu.

Strážníci hlídají kola

„Prodíral jsem se nějakou šestikilometrovou frontou. Myslím, že to lidé chtějí vidět úplně právem, za co se stát rozhodne utrácet jejich daně. A je dobře, že vidí, že ti vojáci a policisti a všichni, nechci nikoho vynechat, že to jsou profíci, že tu práci dělají skvěle a že je ta práce tvrdá,“ řekl ministr, podle něhož vysoká návštěvnost Dnů NATO ukazuje, že to není nějaká pánská jízda.

Foto: Pavel Karban, Právo

Tank Leopard polské armády na Dnech NATO v Mošnově

„A v kontextu toho, co se nyní děje například na Ukrajině, je dobře, že lidé vidí, že armáda není zbytečnost,“ dodal.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Při zahájení Dnů NATO vystoupil ministr obrany Martin Stropnický.

Areál mošnovského letiště už zaplnily desetitisíce lidí. Řada z nich využila také možnost dopravy na kole. Bicykly v areálu hlídají ve dvou provizorních velkokapacitních kolárnách strážníci ostravské městské policie.

„Je to super, máme je tam,“ řekli manželé Jana a Roman z nedaleké Studénky, kteří možnosti dorazit do areálu letiště využili. Na Dnech NATO v Ostravě jsou potřetí. „Podíváme se, děcka se proběhnou. Je to takový celodenní výlet,“ poznamenala dvojice, která do Mošnova vyrazila se čtyřletou dcerou Haničkou.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO v Mošnově

Všudypřítomné kolony 

Hlavními příjezdovými komunikacemi na akci je silnice I/58 mezi Ostravou a Příborem a silnice II/464 spojující Mošnov s dálnicí D1 u Studénky. Ráno se tam vytvořila až sedm kilometrů dlouhá kolona.

„Auta stojí až do Staré Vsi nad Ondřejnicí. Ve směru od Příboru je kolona asi čtyři kilometry a z dálnice, ve směru od Studénky má kolona kilometr až dva,“ popsal aktuální situaci krátce po 9. hodině Michal Tichý z linky Dopravní policie Ostrava.

Foto: Pavel Karban, Právo

Kolony u mošnovského letiště

Na dopravu a pořádek v okolí letiště dohlíží od rána desítky policistů, k dispozici mají i vrtulník. „Vzhledem ke kumulaci vysokého počtu vozidel na jednom místě v jednu dobu je zajištění zcela plynulého provozu v podstatě nemožné. Největší nápor v dopravě každoročně zaznamenáváme od 7 do zhruba 12 hodin,“ uvedl Jiří Zlý, vedoucí Odboru služby dopravní policie Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Foto: Pavel Karban, Právo

Lotyšský Alenia C-27J Spartan na mošnovském letišti

Nejen policisté, ale i organizátoři doporučují, aby lidé počítali v okolí Mošnova se zdržením. „Upozornění platí dvojnásob pro cestující, kteří mají dnes plánovaný odlet z Letiště Leoše Janáčka Ostrava. S ohledem na aktuální dopravní situaci se obvyklý čas, potřebný k dojezdu na letiště, může prodloužit o desítky minut, v krajním případě lze hovořit i o hodinách,“ varoval před komplikacemi Zlý s tím, že aktuální situaci v dopravě si mohou řidiči ověřit od 7 do 18 hodin na speciální informační lince na čísle: 596 110 927.

Na akci se představí jednotky 16 států

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR se konají v sobotu a v neděli. Na největší letecko-armádně-bezpečnostní akci ve střední Evropě mohou lidé vidět vojenskou, policejní, hasičskou či záchranářskou techniku 16 zemí.

BEZ KOMENTÁŘE: Tank Leopard polské armády na Dnech NATO v MošnověVideo: Pavel Karban, Právo

Největším lákadlem, které bude k vidění jen v sobotu, je evropská premiéra amerického konvertoplánu CV-22B Osprey. Unikátnost letounu amerických speciálních sil spočívá v kombinaci vrtulníku a klasického dopravního letounu.

Foto: Pavel Karban , Právo

Přílet letounu CV-22B Osprey do Ostravy

Premiéru letos v Mošnově má finské letectvo, které se prezentuje dynamickou ukázkou nadzvukových letounů F-18 Hornet a zajímavostí má být i výjimečná příležitost vidět najednou všechny tři druhy švédských nadzvukových letounů: Saab 35C Draken, AJS 37 Viggen a český JAS 39 Grippen, které spolu historicky poprvé poletí v rámci sobotního i nedělního zahajovacího průletu.

Dny NATO jsou v plném prouduVideo: Pavel Karban, Právo

Speciální partnerskou zemí letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě je Polsko. To v areálu letiště předvede takové množství techniky, které dosud nikdy v zahraničí neukázalo. Lidé tak uvidí všechny druhy polských nadzvukových letounů, taktické i strategické letectvo, vrtulníky polského námořnictva, vozy speciálních sil, bojové vozidlo Rosomak i těžký bojový tank Leopard 2.

Reklama

Výběr článků

Načítám