Hlavní obsah

Chovanec si zve svého poradce na kobereček kvůli kontaktům s Janouškem

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ministerstva vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce od svého poradce a někdejšího ředitele Finančně analytického útvaru (FAÚ) ministerstva financí Milana Cícera vysvětlení informací z médií, podle kterých měl v minulosti aktivně pomáhat kontroverznímu lobbistovi Romanu Janouškovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf Finančního analytického útvaru (FAÚ) Milan Cícer

Článek

Právo například nedávno upozornilo, že detektivové z protimafiánského útvaru Cícera podezírají z pravidelných návštěv u Janouška v jeho proslulém sídle v galerii Myšák v centru Prahy nebo z vynášení citlivých materiálů. Policie každopádně Cícera z ničeho neobvinila a on sám nechtěl probíhající šetření jakkoliv komentovat.

Ve vlivné funkci ředitele FAÚ musel Cícer skončit začátkem letošního roku po nástupu nového ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, záhy však

nastoupil do čela českobudějovické pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a jako externího poradce pro oblast finanční kriminality ho také angažoval právě Chovanec.

Ten teď pro Právo označil poznatky o podezřeních vznášejících se kolem Cícera za znepokojivé.

„Na druhou stranu nemáme jak vstupovat do živých případů a ověřovat si vybrané informace. Ctíme také presumpci neviny. Pan Cícer byl však přesto požádán, aby informace z médií vysvětlil,“ vzkázal Chovanec přes mluvčího úřadu Jiřího Korbela.

A podobně se vyjádřil i pověřený šéf Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Ondřej Závodský.

„Má skvělé výsledky“

„Pokud by se tyto informace potvrdily, tak by to bylo samozřejmě velmi problematické, ale úřad nemá právo si vyžadovat informace od policie,“ řekl Závodský s tím, že v současné době proto vyčkává, zda orgány v dohledné době zmíněné poznatky verifikují.

Zároveň Závodský připomněl, že Cícera ve vedoucí funkci zdědil po svém předchůdci, na jeho adresu ale poznamenal, že má mimořádně dobré výsledky. „Pan Cícer patří k nejlepším,“ konstatoval šéf úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám