Hlavní obsah

V komunálních volbách mohou hlasovat i cizinci s přechodným pobytem

Aktualizováno

V obecních volbách v České republice mohou volit i občané jiných zemí Evropské unie, kteří mají v ČR pouze přechodný pobyt. Vyplývá to z pátečního usnesení Krajského soudu v Brně. Dosud mohli v ČR takto volit pouze cizinci s povolením k trvalému pobytu. Proti usnesení soudu není odvolání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Soud řešil konkrétní žalobou Slováka Petera Nagye, který požádal o doplnění na seznam voličů v Brně-Králově Poli. Městská část mu nevyhověla s odůvodněním, že nemá v daném místě trvalý pobyt, jak požaduje zákon o volbách do zastupitelstev obcí. Nyní však muže nechal na seznam zapsat soud.

Využil přitom unijního práva, protože to české je údajně diskriminační. Trvalý pobyt má pro českého občana charakter evidenční, u cizince tomu ale tak není.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jedná se o dvě zcela nesouměřitelné kategorie, neboť pro získání povolení k trvalému pobytu na území České republiky musí občan Evropské unie z jiného členského státu splnit přísnější podmínky než občan České republiky,“ uvedl soud v usnesení. Ve většině případů je podmínkou dlouhodobý pobyt cizince v Česku.

„Vnitrostátní úprava je proto v rozporu se Smlouvou o fungování EU, podle níž zejména platí, že občané Unie mají mj. právo volit a být voleni v obecních volbách v členském státě, v němž mají bydliště, za stejných podmínek jako státní příslušníci tohoto státu,“ uvedl soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám