Hlavní obsah

Výdajové rámce vzrostou, souhlasili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna na svém pátečním jednání schválila navýšení střednědobých výdajových rámců na roky 2015 a 2016. Oproti dříve schválenému rámci mají v prvním roce vzrůst o 16 miliard korun a v dalším roce o 27,5 miliardy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na jednání Sněmovny.

Článek

Výdajové rámce schválila Sněmovna loni v prosinci. Vzrůst by měly podle pátečního rozhodnutí poslanců v příštím roce z 1153 miliard na 1169 miliard korun, o rok později se mají zvýšit z 1163,5 na 1191 miliard korun.

Ministr financí Andrej Babiš v debatě argumentoval, že současné schválené výdajové rámce navrhla bývalá vláda a neodpovídají výdajovým prioritám stávajícího Sobotkova kabinetu. Odpovídají vyšším odhadovaným příjmům státního rozpočtu, uvedl.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura obvinil vládu, že se snaží utrácet víc peněz, než se plánovalo, a pak opozici tvrdí, že není prostor pro snižování sazeb daně z přidané hodnoty. Ke kritice vlády za nehospodárné nakládání s penězi se přidal i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Vláda podle něj rezignuje na šanci stavět růst ekonomiky na zdravých makroekonomických základech. Babiš podle něj lže veřejnosti i Sněmovně, když tvrdí, že šetří.

Babiš opoziční obvinění odmítl. „My skutečně šetříme,” prohlásil. Pravici naopak vyčetl hospodaření z dob jejího vládnutí a Kalouska obvinil, že chtěl ukrást 60 miliard korun na ekologické zakázky.

Reklama

Výběr článků

Načítám