Hlavní obsah

Vláda poskytne Lékařům bez hranic tři milióny korun na boj s ebolou

– Praha
Novinky, Václav Lang

Vláda poskytne humanitární organizaci Lékaři bez hranic tři milióny korun na boj s ebolou v západní Africe. Po jednání s ředitelem české pobočky organizace Pavlem Gruberem to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vláda bude jednat též o dodávce materiální pomoci, vyslání lékařů zatím podle Sobotky ve hře není.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zástupce organizace Lékaři bez hranic Pavel Gruber a premiér Bohuslav Sobotka na čtvrteční tiskové konferenci.

Článek

Sobotka informoval o tom, že ve čtvrtek ráno podepsal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) poskytnutí finanční pomoci ve výši tří miliónů korun na boj s ebolou. „Tato pomoc by měla být poskytnuta prostřednictvím Lékařů bez hranic,“ upřesnil premiér.

Vláda by se podle něj měla také zabývat případnou materiální pomocí. Ministři zdravotnictví a vnitra dostali za úkol zmapovat situaci a možnosti resortů tak, aby mohl kabinet projednat konkrétní návrh na svém přespříštím zasedání. „Jde o to, aby to byla taková materiální pomoc, která na místě bude potřebná, pomůže lékařům,“ řekl Sobotka.

O případném vyslání českých lékařů do krizových míst zatím vláda neuvažuje. „Reagujeme na základě poptávky, kterou jsme obdrželi jako Česká republika. V tuto chvíli je to poptávka ze strany organizace Lékaři bez hranic, což je v zásadě soukromá organizace, která poskytuje lékařskou péči, čili zatím jsme nebyli vyzváni nějakými mezinárodními institucemi a organizacemi. Tato situace může v budoucnu nastat, ale teď reagujeme na možná i zčásti zoufalou snahu Lékařů bez hranic upozornit na humanitární katastrofu, ke které dochází,“ uvedl předseda vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám