Hlavní obsah

Bagr pomohl, Strachotínu se ulevuje

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strachotín

Už o víkendu, možná v pátek, by se mohli obyvatelé evakuovaných domů ve Strachotíně na Břeclavsku vrátit pod svou střechu. Hrozbu pro jejich obydlí se daří likvidovat lépe, než všichni čekali.

BEZ KOMENTÁŘE: Odebírání svahu bagrem ve StrachotíněVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Zkrácení doby prací z očekávaných sedmi až deseti dní potvrdil hejtman Michal Hašek. Konkrétní ale být nechtěl. Vše závisí na tom, co na techniku čeká v zemi. Hasiči připouští, že ve skutečně ideálním případě by se mohli lidé z evakuovaných budov vrátit domů o víkendu, možná již v pátek.

„Nad ohroženými domy jsme odebrali tu nejvíce nebezpečnou vrstvu a teď svah dále odebíráme, nakonec bude osazen sítěmi, zakotvenými do rostlého terénu dva metry dlouhými hřeby,“ řekl velitel zásahu Vladimír Plodek.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Nebezpečnou hranu nestabilního svahu nad ohroženými domy již bagr odebral.

Odebírání svahu předcházelo zřízení zábran před domy. Mají zachytit případný sesuv. „Dělali je naši specialisté z požární stanice na Lidické ulici v Brně. Jsou to opravdoví specialisté, kteří se toto učili na školení v USA. Zábrany jsou bytelné a odolaly by sesuvu,“ řekl. Teď už je prostor nad domy bezpečnější a pokračuje masivní odvoz zeminy dalšími povolanými auty.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Velitel zásahu Vladimír Plodek u zábran, které mají ochránit domy před ohrožením sesuvem.

Svah bývalé pískovny, dnes zastavěný sklepy a rodinnými domy, se dal do pohybu o víkendu. Břeh se rozjel na několika místech, v jednom případě přímo na domy. Rozbahněná půda se o ně zastavila a protekla mezerou mezi stavbami.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bagr pracuje nad domy ve Strachotíně

Dolík, ve kterém nemovitosti jsou, museli hasiči opakovaně vyčerpávat. Na silnici, která vede na vrcholu svahu nad domy, musel být zakázán provoz. I při průjezdu osobního vozu totiž ze svahu odpadávaly další kusy zeminy. Akutní hrozba sesuvu si pak vyžádala evakuaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám