Hlavní obsah

ÚS zrušil část vyhlášky, která v Chebu dovolovala odpalovat ohňostroje jen městu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vyhláška Chebu zakazující odpalování pyrotechniky a ohňostrojů na území města se dostala až před Ústavní soud (ÚS). Ministerstvu vnitra se nelíbilo, že město sice pyrotechniku plošně zakázalo, ale pro akce pořádané jím samotným zákaz neplatil. A ÚS dal ministerstvu za pravdu, když zrušil část vyhlášky, která stanovila, že zákaz provádění pyrotechnických efektů a ohňostrojů se nevztahuje na akce pořádané městem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cheb zakázal ohňostroje kvůli tomu, že narušují veřejný pořádek a mohou být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku. Kdo chtěl přesto ohňostroj pořádat, musel si písemně zažádat na městskou radu. Při akcích pořádaných Chebem se ale ohňostroj mohl odpalovat bez jakéhokoli povolení.

„Město Cheb přitom vycházelo z přesvědčení, že akce pořádané městem a priori splňují všechna kritéria pro udělení výjimky z obecného zákazu, a argumentovalo přitom ustanovením zákona o obcích, které stanoví, že obec pečuje o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů; při plnění svých úkolů chrání též veřejný zájem. Z citovaného ustanovení pak zcela absurdně dovozovalo, že cokoliv obec činí, činí ve veřejném zájmu,“ konstatovala mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nelze zavést odlišné podmínky

Senát v čele se soudcem zpravodajem Vladimírem Sládečkem konstatoval, že jde o nedůvodně nerovný přístup obce k sobě samé na jedné straně a ostatním na straně druhé. Podle soudců nelze zavést odlišené podmínky pro shodné akce pouze na základě osoby pořadatele.

„Pokud zákon či přímo ústavní pořádek umožňuje obci zakázat či omezit obecně závaznou vyhláškou ze stanovených důvodů a ve veřejném zájmu určité činnosti, musí takové zákazy či omezení platit pro všechny případy, které splňují stanovené podmínky, a zejména pro všechny osoby, které by takové činnosti mohly či chtěly vykonávat, a to včetně obce samotné,“ dodala Sedláčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám