Hlavní obsah

Bagr začal těžit půdu, která na Břeclavsku ohrožuje osm domů

– Strachotín • Aktualizováno
Právo, miv

Z podmáčeného svahu ve Strachotíně na Břeclavsku začal v úterý odpoledne speciální bagr odebírat půdu, která ohrožuje osm rodinných domů. Bude nutné odtěžit přibližně tři tisíce metrů krychlových zeminy, což představuje zhruba tři sta nákladních tater. Práce potrvají sedm až deset dní.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Těžká technika likviduje nebezpečný svah ve Strachotíně na Břeclavsku

Článek

Už v pondělí odpoledne nařídil krizový štáb evakuaci lidí z osmi domů v bývalé pískovně pod svahem, na jehož vrcholu vede silnice z Pouzdřan do Strachotína. Svah se na několika místech sesunul o víkendu, je ale nestabilní a padá dál.

„Viděli jsme, jak po průjezdu auta po silnici z Pouzdřan se ze svahu uvolnil další blok zeminy. Odhadem nejméně dvě stě kilo materiálu sjelo dolů jen po jediném průjezdu osobního auta,“ řekl zasahující hasič.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proto padlo rozhodnutí o evakuaci. „Bohužel průjezd každého auta znamená zvýšení rizika. Stav je opravdu vážný. Po konzultaci s hasiči a obcí bylo rozhodnuto o evakuaci obyvatel ohrožených nemovitostí. Zároveň jsem požádal Policii České republiky, aby zajistila respektování zákazu vjezdu na silnici do Pouzdřan,“ řekl hejtman Michal Hašek.

 Pozemky pod svahem prodává obec

Pikantní je, že se svah sesunul na více místech, nad domy i nad volnými parcelami. Pozemky pod svahem jsou určeny k zástavbě. Dokonce je prodává také obec. „Byl tady před několika dny vážný zájemce o koupi parcely hned vedle toho nejvíce sesunutého místa, řekl bych, že ten se už nevrátí,“ pousmál se muž z obce.

Parcela s výměrou 263 metrů, za kterou obec požadovala 144 tisíc korun, ale už odpoledne z nabídky realitní kanceláře zmizela.

Evakuace obyvatel byla jen okamžitým řešením potenciálního nebezpečí, krizový štáb řeší odstranění hrozby. K tomu účelu hasiči zajistili bagr, aby postupně zlikvidoval nestabilní část svahu.

Musí se odtěžit tři tisíce tun zeminy

Po konzultaci s geology padlo rozhodnutí o odtěžování místa po vrstvách, vysokých asi patnáct centimetrů. Má se jednat o zhruba tři tisíce kubíků materiálu. „Pro představu jde asi o tři sta nákladních tater,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán.

Bagr zeminu těží až k silnici, zmizet musel i památník Velké Moravy, odhalený právě nad ohroženými domy v srpnu minulého roku.

 Bagrovalo se i v Dolních Věstonicích

Kromě bagrování ve Strachotíně operovaly bagry v noci na úterý i v Dolních Věstonicích. Zlikvidovaly tam narušené místo zatím posledního sesuvu hned na kraji obce.

Krizový štáb rozhodl, že po likvidaci přímé hrozby sesuvu umožní alespoň částečný přístup k vinným sklepům. Silnici z obce do Pavlova však neotevře, její uzavírka potrvá několik měsíců a zaskočit za ni má po provizorním zpevnění polní cesta mezi vinicemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám