Hlavní obsah

Jako otec zavražděné dívky by Babiš byl pro obnovení trestu smrti

Novinky, jas, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v souvislosti s vraždou devítileté školačky připustil, že pokud by byl otcem zavražděné dívky, byl by v tomto případě pro znovuzavedení trestu smrti. Babiš to uvedl v rozhovoru pro Rádio Impuls.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na schůzi Sněmovny.

Článek

„Určitě ano, protože kdybych se vžil do role jejího otce, tak bych ho (vraha) taky asi chtěl zabít,“ řekl Babiš, který má se současnou partnerkou dvě nedospělé děti ve věku 10 a 14 let.

Později novinářům ve Sněmovně řekl, že pro obnovení trestu smrti není, jen se dokáže vcítit do pocitů rodiny zavražděné školačky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nic takového jsem neřekl. Reagoval jsem na to, že kdybych byl táta té holčičky, kterou znásilnili a zabili, tak bych toho vraha asi zabil,” řekl ve Sněmovně Babiš s tím, že nechtěl podpořit znovuzavedení trestu smrti.

„Mám čtyři děti a dvě vnučky, umím se vcítit do pozice té matky a je to hrozný,” dodal Babiš.

Devítiletá dívka byla minulý týden znásilněna a zavražděna 25letým mužem. Tomu hrozí 15 až 25 let, případně doživotí. Policie jej po krátkém vyšetřování zadržela a muž, který patří do okruhu širších příbuzných dívky, skončil ve vazbě.

Trest smrti byl v tehdejším Československu zrušen v roce 1990. Zakazuje jej i Listina základních práv a svobod, která je součástí ústavy.

Politici nesouhlasí

Babišovi kolegové pro vicepremiérova slova příliš pochopení nemají. Šéfové koaličních poslaneckých klubů hovoří o nebezpečí trestu smrti, kdy konečný čin nikdy nelze vzít zpět, opozice zase Babišovi vyčítá populismus.

„Vrcholný populista, který si ani neuvědomuje, že jsme součástí Evropské unie, jejíž hodnotový systém nedovoluje zavést trest smrti. Ale protože má pocit, že tím osloví své posluchače, tak to říká. Je to typický výrok nekvalifikovaného populisty,“ komentoval Babišův výrok pro Novinky šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podobný názor na to má bývalý ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek. „Kvůli jednomu strašně tragickému případu není nikdy správné měnit zákony. To zaprvé. A zadruhé – šli bychom absolutně proti právní filozofii Evropy, která je stará v podstatě od druhé světové války, a to prostě možné není,“ řekl Novinkám.

Jen pocit pomsty

„Mezi námi, ono by to nic nevyřešilo. Kromě iracionálního pocitu msty. Protože se vraždilo i tehdy, kdy trest smrti byl. A tragédie trestu smrti je v tom, že když se náhodou stane justiční omyl, tak se to prostě nedá spravit,“ dodal.

Stejnou obavu vyjádřili i předsedové poslanců ČSSD a KDU-ČSL. „Osobně nejsem pro znovuzavedení trestu smrti, myslím si, že to nic neřeší, a obávám se, že někdy je to pro odsouzeného jednodušší řešení než si odpykat spravedlivý trest,“ řekl Novinkám šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola, který ale v závažných případech podporuje mimořádné tresty včetně doživotí.

Jeho protějšek z ČSSD Roman Sklenák rovněž nesouhlasí s obnovením trestu smrti. „Hlavní důvod je, že trest smrti nesnese revizi,“ konstatoval a podotkl, že se ve státech, kde trest smrti mají, opakovaně ukazuje, že dochází k justičním omylům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám