Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil spodní hranici pokuty za nelegální zaměstnávání

Právo, pko
Brno
Aktualizováno

Zaměstnávání načerno je potřeba potírat, ale pokuta za něj by neměla být likvidační. Rozhodl tak Ústavní soud (ÚS), když zrušil spodní hranici pokuty za nelegální zaměstnávání, kterou zákon stanovil na 250 tisíc korun. Podle soudců je potřeba, aby úřad každý případ mohl řešit individuálně, neboť spodní hranice byla pro malé živnostníky či firmy likvidační.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh na zrušení spodní hranice pokuty podal ÚS Městský soud v Praze, který projednával případ malé stavební firmy o dvanácti zaměstnancích, která dostala pokutu čtvrt miliónu korun za to, že inspektoři přistihli dva dělníky, jak pracují na jiné stavbě, než měli uvedeno ve smlouvě. Firma se proti pokutě ohradila s tím, že zaplacení by pro ni znamenalo konec.

Médii také proběhla informace o venkovské prodejně, jejíž majitelka si na chvíli odskočila a za pult se na několik minut postavil její syn, přičemž inspektoři i zde museli uložit čtvrtmiliónovou pokutu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Právní úprava brání řádné individualizaci konkrétního případu, neboť spodní hranice pokuty je stanovena v takové výši, že omezuje možnost rozhodujících správních orgánů přihlédnout ke specifickým okolnostem různých případů, jakož i k osobám delikventů a jejich majetkovým poměrům,“ vysvětlila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Změna platí do 1. 1. 2015, kdy v platnost vstoupí novela zákona o zaměstnanosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám