Hlavní obsah

Jevišovicemi se prohnala stoletá voda, hladiny už ale většinou klesají

– Znojmo • Aktualizováno
Právo, ČTK, miv

Řeka Jevišovka v noci na pondělí kulminovala na stupni ohrožení ve Výrovicích a Božicích na Znojemsku, v Hrušovanech nad Jevišovkou se vzestup hladiny zastavil. Povodňové stupně mají na jižní Moravě ještě další tři místa. Na západě Čech je na druhém stupni Klabava v Nové Huti, na prvním Berounka ve Zbečně. Hladiny řek zvedl víkendový vytrvalý déšť.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Záplavy ve Výrovicích na Znojemsku.

Článek

„Městem Jevišovice se prohnala dokonce stoletá voda. Nyní se situace uklidňuje a hladina vody v Jevišovce klesá. Mírný vzestup je pouze na limnigrafu Hrušovany nad Jevišovkou, kde se očekává kulminace v nejbližších hodinách,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková. V Hrušovanech se hladina Jevišovky před soutokem s Dyjí zastavila nad 230 centimetry.

„Voda, která se vylévá z Jevišovky, ale nadále komplikuje dopravu. Komunikace mezi obcemi Kyjovice a Žerotice na Znojemsku je neprůjezdná. Podle vývoje průtoku se předpokládá zprůjezdnění této komunikace během dnešního dne. Silnice mezi Prosiměřicemi a Vítonicemi je zatím průjezdná, dochází zde k rozlivu na přilehlé pole, zatím bez zaplavení samotné silnice,“ dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Voda již většinou klesá

Podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové přispělo minimum nočních srážek k poklesu hladin většiny toků.

„Třetí stupeň povodňové aktivity máme nyní pouze na Jevišovce ve Výrovicích, kde hladina klesá a v Hrušovanech nad Jevišovkou, ale hladina i tam už postupně klesá. Stupně povodňové aktivity zaznamenáváme také na Dyji v Ladné a Nových Mlýnech. V těchto profilech jsou však průtoky ovlivněny řízenou manipulací na nádrži Nové Mlýny. Podle předpovědi by se měly srážky objevit až večer, ale už ne tak významné jako v posledních dnech, proto očekáváme, že se situace bude postupně uklidňovat a toky budou klesat,“ dodala Tomíčková.

Na Dyji v Nových Mlýnech a Ladné na Břeclavsku je zatím první povodňový stupeň, tedy bdělost. Obě místa leží pod vodní nádrží Nové Mlýny. Bdělost trvá také na Želetavce ve Vysočanech na Znojemsku, tam už ale hladina klesá.

Vodohospodáři se připravili

Povodí Moravy na situaci reagovalo včas a předpouštělo přehradní nádrže. Hladina dolního jezera novomlýnských nádrží se sice od soboty zvýšila o dvacet centimetrů, stále ale má ještě dostatečné rezervy. Proto je i v současné situaci postačující odtok z novomlýnských nádrží na hodnotách na pomezí prvního a druhého stupně povodňové aktivity.

Odtok z Jevišovické přehrady, která se o víkendu zcela zaplnila a voda přetékala bezpečnostním přelivem, se snižuje, stále ještě ale voda teče i přepadem. Úroveň hladiny, která byla podle údajů Povodí Moravy až 130 centimetrů nad kótou přelivu, se zatím snížila na šedesát centimetrů nad přelivem.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Záplavy ve Výrovicích na Znojemsku

V Jevišovicích na Znojemsku se v neděli Jevišovka vylila z koryta a zaplavila zhruba desítku rodinných domů. Muselo je opustit asi 15 lidí, nikomu se nic nestalo.

Hasiči z Břeclavi vyjeli v pondělí ráno před sedmou hodinou řešit situaci v zahrádkářské kolonii u břeclavského letiště. Zjistili, že voda přitékala do kolonie z okolí přes letištní plochu. Zásah proto musel skončit bez efektivního výsledku, protože v dané situaci nebylo možné nijak pomoci, vodu z lokality nebylo kam čerpat.

U nádrže Nové Mlýny se poblíž Dolních Věstonic vlivem deště sesunul svah a poškodil silnici. Jen za neděli jihomoravští hasiči zaznamenali v souvislosti s počasím nejméně 130 výjezdů.

Klabava zůstává na druhém stupni

V noci hlásili vodohospodáři krátce třetí stupeň povodňové aktivity na Klabavě, ale ráno už byla hladina na druhém stupni a řeka kulminovala.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Záplavy ve Výrovicích na Znojemsku

„Hladina ještě lehce kolísá, protože budou zřejmě dotékat boční přítoky,” uvedl dispečer Povodí Vltavy Jan Bláha. Na Rokycansku a jižním Plzeňsku, kudy protéká Klabava, v neděli spadlo přes 30 milimetrů srážek, což byl zhruba dvojnásobek oproti ostatním povodím.

„Všechny další dnešní krátkodobé deště zpomalí pokles Klabavy. Na vodním díle Klabava teče voda bezpečnostním přelivem,” uvedl Bláha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám