Hlavní obsah

Robotické operace by mohly být hrazeny ze zdravotního pojištění

Novinky, bck

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robotická chirurgie prošla od svého zavedení v roce 2005 v Česku značným vývojem. Lékaři takto odoperovali už několik tisíc pacientů, u cévních operací je počet 300 provedených zákroků dokonce nejvyšší na světě. Další vývoj nejvíce brzdí problém, jak tento typ poměrně nákladného zákroku financovat.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Robotická operace v Nemocnici na Homolce. Archivní foto

Článek

Ministerstvo zdravotnictví se podle mluvčí Štěpánky Čechové nebude bránit diskuzi o částečném či plném hrazení ze zdravotního pojištění, pokud je robotická operace jediným možným nebo výrazně výhodnějším způsobem léčby.

„Je nutné vést dokonalou databázi všech dosud prováděných výkonů,“ uvedla Čechová. Na základě této databáze by pak měla vzniknout přesná identifikační listina a standardy pro robotické zákroky. „Toto by mělo naplnit principy spravedlivého rozdělování finančních a lidských zdrojů a zabránit plýtvání těmito zdroji,“ doplnila Čechová.

Operace stojí v řádech statisíců korun 

Proplácení roboticky asistovaných zákroků je zatím čistě na vůli jednotlivých pojišťoven. „Robotické operace byly v minulých letech a dodnes stále jsou hrazeny nad rámec vyhlášky, stále totiž nebyly zařazeny do Seznamu zdravotních výkonů hrazených z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Cena robotického zákroku se pohybuje v rozmezí statisíců za jeden výkon. Jestli bude pacient operován tímto způsobem, zcela záleží na ošetřujícím lékaři, pokud nemocnice přístrojem disponuje a pokud zákrok pojišťovna proplatí.

Výsledná cena ale může být ve skutečnosti mnohem nižší, jelikož po robotické operaci nemusí zůstávat pacient tak dlouho v nemocnici a méně času stráví i v pracovní neschopnosti. U velkých klasických zákroků hrozí také poměrně vysoké riziko vzniku například kýly a nutnosti další operace. Při robotické chirurgii toto riziko odpadá.

V ČR na vysoké úrovni

I ministerstvo zdravotnictví potvrzuje, že robotický zákrok zlepší výsledky léčby, kvalitu života, sníží úmrtnost i výskyt komplikací a zkrátí péči o pacienta stejně tak jako jeho návrat do společnosti.

„Robotická chirurgie je v ČR na vysoké úrovni, což je dáno především špičkovým lékařským odborným zázemím, spektrem operací vykonávaných robotem a jejich úspěšností z hlediska následného stavu pacienta,“ uvedla Čechová.

V Česku zatím funguje osm robotických systémů v sedmi nemocnicích. Instalovány byly v letech 2005 až 2009 a jako úplně první se objevily v pražské Nemocnici na Homolce. Tam byla také provedena třetí robotická cévní operace na světě. Obecně se robot nejvíce využívá při odstranění prostaty, radikálních gynekologických operací v malé pánvi a resekcí karcinomu rekta.

Reklama

Výběr článků

Načítám