Hlavní obsah

Poslanci přišli se softverzí návrhu o adopci dětí homosexuály

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Politici napříč spektrem se pokusili nalézt kompromis v otázce osvojování dětí homosexuálními páry. Novela zákona o registrovaném partnerství, předložená v pátek skupinou poslanců ANO, ČSSD, komunistů, Úsvitu, TOP 09 a ODS, by měla umožnit homosexuálním párům osvojení dítěte svého partnera.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I když se pod návrh nepodepsali pouze zástupci lidovců, kteří tradičně podporují klasickou rodinu, nemusí to ale znamenat, že předkladatelé  mají vyhráno a ve finále novela hladce projde celým schvalovacím kolečkem.

Ve všech partajích bez ohledu na pravicovost či levicovost totiž existují jak zastánci, tak odpůrci homosexuálního partnerství. Autoři novely přesto věří, že jejich snaha, která má pomoci zejména dětem, má šanci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jde o zájem dětí, tvrdí poslanci

„Myslím, že tato podoba, kterou nazývám softverzí a týká se osvojení dítěte partnera, nikoli cizího dítěte, je průchodná,“ řekla Právu jedna z navrhovatelek novely Radka Maxová (ANO).

Podle ní v novele běží především o zájmy dětí, které žijí v registrovaném partnerství, avšak nebiologický rodič, ať už jde o partnera či partnerku, nemá k dítěti žádná práva a není považován za zákonného zástupce dítěte.

To pak - jak tvrdí předkladatelé - přináší v každodenním životě celou řadu problémů, zejména v případě úmrtí biologického rodiče, po jehož smrti pak dítě může skončit v dětském domově. A nic na tom nezmění fakt, že od malička vyrůstalo v partnerském vztahu.

Biologický rodič by musel souhlasit

V případě osvojení, které nyní zákon umožňuje pouze manželům, by se nebiologický rodič stal zákonným zástupcem dítěte se všemi právy a povinnostmi.

Maxová dodává, že pravidla pro osvojení by byla stejná, jako v případě osvojení dítěte nevlastním rodičem, tedy na základě rozhodnutí soudu. A pokud je druhý z biolgických rodičů znám, musel by vyslovit souhlas. Také v případě rozchodu registrovaného svazku by platily stejné zásady jako u manželských párů, neboli rozhodnutí soudu přihlížejícího k zájmům dítěte.

Těžko odhadované šance

Předkladatelé připomínají, že v posledních letech se homosexuálním párům rodí čím dál víc dětí tzv. plánovaně, tedy např. umělým oplodněním, kdy druhý biologický rodič není znám.

Obdobné úpravy, s jakou nyní přichází, podle nich platí v řadě zemí. Třeba ve Finsku, Francii, Slovinsku, Španělsku, Švédsku, Velké Británii, na Islandu, v Belgii, Dánsku, Německu, Nizozemí, Norsku a Rakousku.

„Budu se scházet se zástupci jednotlivých stran a doufám, že najdeme společnou řeč,“ uvedla Maxová.

U některých poslanců argumenty neuspěly

Tu ale určitě nenajdou předkladatelé u poslanců KDU-ČSL, jejichž místopředseda a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek řekl Právu, že s jejich hlasy počítat nelze. „Náš postoj je dlouhodobě neměnný, takže tento návrh naši podporu mít nebude,“ uvedl.

„Jestli ten další požadavek je ten, že chtějí osvojovat děti, tak já říkám, zruštit registrované partnerství jako celek, protože není normální mít dva tatínky a dvě maminky,“ nechal se už před časem slyšet poslanec za ODS Marek Benda, jehož strana v minulosti většinově registrované partnerství odmítala.

Mnohé poslance nepřesvědčily ani argumenty zástupců gay a lesbické menšiny. Ti už v květnu žádali poslance o změnu zákona právě s odkazem na nulová práva nebiologického rodiče třeba ve škole, v nemocnici, nemluvě o úmrtí matky či otce.

„Když žijí v registrovaném partnerství a vychovávají toto dítě a legitimní rodič potom zemře, tak to dítě pak jde do dětského domova. Přestože je zvyklé na toho partnera, musí jej opustit,“ tvrdí opakovaně např. zástupce české gay komunity Jiří Hromada.

Anketa

Souhlasíte s možností osvojování dětí homosexuálními páry?
Ano
36,3 %
Ano, ale pouze v případě potomka partnera
6,6 %
Ne
57,1 %
Celkem hlasovalo 5429 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám