Hlavní obsah

ČSSD se dotahuje na ANO

Novinky, jas
Aktualizováno

ČSSD se podle volebního modelu společnosti Median dotahuje na vedoucí hnutí ANO. To by aktuálně ve volbách získalo 22 procent, zatímco sociální demokraté by zaostali o půl procentního bodu. Komunisté by získali 15 procent hlasů, TOP 09 12 procent a ODS i lidovci 7,5 procenta. Ve Sněmovně by zasedli i zástupci Úsvitu, který by získal pět procent hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v září 2014

Článek

„Hnutí ANO na rozdíl od ČSSD nedokázalo obrátit mírný pokles podpory, který strany potkal v době po konání evropských voleb. Až další měsíce však potvrdí, zdali je sblížení podpory obou stran trendem, či reakcí modelu na krátkodobé voličské motivace,” konstatovala agentura.

Z dalších stran by Strana zelených a piráti oslovili shodně 2,5 procenta. Svobodní by získali dvě procenta hlasů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Voleb by se zúčastnilo 57,5 procenta oprávněných voličů.

Agentura zkoumala i volební potenciálů jednotlivých stran. „Nejvyšší volební potenciál má aktuálně hnutí ANO. V případě zisku všech voličů, kteří stranu reálně zvažují a nevylučují účast, by útočilo na hranici okolo 27 procent,” uvedl Median.

Volební potenciál ČSSD se pohybuje okolo 25 procent. „Díky vyššímu zastoupení tradičních voličů si ale strana udržuje srovnatelné voličské jádro jako ANO,” doplnila agentura, která zároveň připomněla, že díky potenciálu kolem čtyř procent by teoreticky mohli uspět i Strana zelených a Piráti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám