Hlavní obsah

Přímo si volit starostu by chtělo 86 procent lidí. Gazdík jim to chce umožnit

Novinky, Václav Lang
Praha

Celkem 86,3 procenta obyvatel si přeje, aby mohli volit svého starostu přímo. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro hnutí Starostové a nezávislí, kteří mají zavedení přímé volby starostů v programu. Bývalý předseda hnutí Petr Gazdík informoval, že již předložil do Sněmovny novelu, která by měla tuto změnu zavést, zatím zhruba ve třech tisících obcí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík

Článek

Zákon by zatím zaváděl přímou volbu starostů pouze v obcích do 1500 obyvatel a také v obcích do 10 tisíc obyvatel, to ovšem za podmínky, že taková obec nemá radu města a dopředu by přímou volbu odsouhlasilo zastupitelstvo.

Europoslanec Stanislav Polčák uvedl, že se jedná o mezikrok k tomu, aby si v budoucnu volili lidé i starosty či primátory velkých měst.

Odkázal se přitom na průzkum společnosti STEM/MARK, podle kterého by si přímou volbu starosty zcela či spíše přálo 86,3 procenta obyvatel.

Přivést lidi k volbám

Pokud by byla zavedena přímá volba starostů, zvýšil by se zájem o komunální volby ze zhruba 78 procent na 89 procent, vyplývá z průzkumu. Podle něj také bezmála třetina dotázaných nevěděla, že starostové nejsou voleni přímo občany, ale obecními zastupitelstvy.

„Chceme, aby se starostou stal ten, koho lidé skutečně v čele obce chtějí, a tato funkce nebyla partajním handlem,“ poznamenal Gazdík. „Stává se totiž, že při volebních jednáních se do funkce dostane neúspěšný kandidát, který se ani nestal zastupitelem, a dodatečně se tam dostane po dohodě a díky odstoupení třeba dvou tří úspěšnějších kandidátů,“ dodal.

Předložený zákon by podle STAN v případě schválení umožnil přímou volbu starostů ve zhruba 3000 obcí. Starosta by byl volen zároveň se zastupiteli a mohl by vykonávat mandát starosty i zastupitele. O jeho odvolání by mohli občané rozhodnout v referendu.

Pokud by sám starosta před dovršením čtyřletého funkčního období rezignoval, pak by jeho nástupce vzešel z nové volby. „Není možné, že by se třeba místostarosta v tu chvíli povýšil na pozici starosty,“ odmítl Polčák možné zákulisní taktiky pro přesun funkcionářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám