Hlavní obsah

Houby rostou a porostou, počasí jim svědčí

Houbařská sezóna je v plném proudu a podle mykologů ještě zdaleka nekončí. Nalézt lze podle nich všechny druhy, a to prakticky na celém území, uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výjimkou je podle něj pouze nevelká oblast na severovýchod od Prahy, kde je hub méně.

"Není to příliš obvyklé, je to spíš zvláštnost. Asi to souvisí se suchem na přelomu července a srpna. Nicméně i v těchto místech se situace lepší a houby začínají růst i tam," podotkl Landa.

Ostatní místa v ČR ale houbaře potěší. Ve velkém množství rostou hřibovité houby, hojné jsou holubinky a objevují se už i podzimní druhy, například čirůvky nebo pavučince. Právě pavučince by ale lidé raději sbírat neměli. S jejich správným určením totiž mohou mít problém i odborníci  a snadno by tak mohlo dojít k záměně jedlého druhu za nepoživatelný či smrtelně jedovatý.

"Zaznamenali jsme i výskyt takzvaných terestrických hub, které rostou jak v lesích, tak na trávnících. Jde například o bedly, pýchavky nebo pečárky," dodal Landa.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Výhled je dobrý i na další týdny. Houbám svědčí to, že se dny zkracují a slunce tolik nevysouší půdu, jejich růst podpoří i mírné ochlazení. Meteorologové také předpovídají deštivé počasí, které nedovolí přeschnutí hub.

Reklama

Výběr článků

Načítám