Hlavní obsah

Pětiletý britský chlapec s nádorem má za sebou vstupní vyšetření

Praha
Aktualizováno

Pětiletý Ashya King v úterý absolvoval v pražském protonovém centru nezbytná vyšetření, která předcházejí zahájení jeho léčby. Mladý Brit má nádor na mozku a rodiče se jej rozhodli léčit v Praze, kde je terapie levnější a pro rodiče bylo prý jednodušší i její vyřízení. Za léčbu zaplatí 1,8 miliónu korun, které chtějí získat především z darů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sanitka přivezla Ashyu Kinga do Protonového centraVideo: Reuters

 
Článek

Ashya v protonovém centru absolvoval konzultace s ošetřujícím lékařem a anesteziologem. Pak byl na dvě hodiny uspán mimo jiné proto, aby pro něj mohli na míru připravit speciální masku používanou při ozařování a formu, v níž bude během procedur fixován.

Na základě výsledků vyšetření budou vytvořeny ozařovací plány. Léčebné ozařování podpoří chemoterapie

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Času není nazbyt

"Chlapec začal v úterý podstupovat přípravu na ozařování, což si vyžádá několik dní. Vyšetření zahrnují plánovací CT, tvorbu obličejové masky, v níž pak bude ozařován, provedení magnetické rezonance, a možná bude muset být provedena i lumbální punkce, aby se zjistilo, zda není nějaká progrese onemocnění," řekla mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Podle ní se lékaři pokoušejí vyšetření urychlit, aby bylo možné zahájit léčbu co nejdříve.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pětiletý Brit Ashya King

"Výsledky budou ve středu k večeru, nebo ve čtvrtek ráno, pak se udělá plán ozařování a léčba může v pondělí začít. Pokud by se zjistilo, že onemocnění postoupilo a nádor se dostal do páteře, musela by se léčba změnit, na proton už by to nebylo," řekla Danková.

Šest týdnů ozařování

"Diagnostická vyšetření zjistí, jak by léčba měla vypadat. Diagnostické scany pošleme do Motola, protože tam jsou pediatričtí onkologové," potvrdila mluvčí centra Iva Taťounová.

Foto: David W Cerny, Reuters

Rodiče britského chlapce

Primář centra Jiří Kubeš novinářům řekl, že podle dosavadních výsledků to vypadá, že by hoch mohl být léčen protony. Na ozařování bude dovážen denně z Motola, léčba by měla obsáhnout 30 ozáření, což zabere šest týdnů.

Rodiče čelili zatykači

Britský chlapec byl v pondělí po příletu ze Španělska hospitalizován ve Fakultní nemocnici Motol, kde je s ním jeho matka. Otec se v úterý přestěhoval z hotelu do ubytovny v nemocnici, aby mohl být chlapci nablízku. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ashya King

Do jihoevropské země Ashyu jeho rodiče odvezli na konci srpna z britské nemocnice bez vědomí lékařů. Chtěli tam prodat rekreační nemovitost, aby získali peníze na léčbu. Britské úřady na ně ale vydaly zatykač kvůli zanedbání péče, a než ho stáhly, strávili manželé Kingovi několik dní ve vazbě.

Rodiče dítěte se pro léčbu v Praze rozhodli, protože v Británii nebyla tato metoda k dispozici a v centrech ve Francii, Německu, Švýcarsku nebo Švédsku prý narazili na administrativní problémy. Protonová léčba podle některých lékařů šetří zdravé tkáně kolem nádoru, a je tak šetrnější k pacientům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám