Hlavní obsah

Přísnější sankce proti Rusku asi nebudou potřeba, tvrdí šéf pracovní skupiny

Novinky, Václav Lang
Praha

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který vede pracovní skupinu pro hodnocení dopadu sankcí v rámci konfliktu na Ukrajině, tvrdí, že zřejmě nebude potřeba zpřísňovat sankce proti Rusku. Uvedl to po pondělním zasedání pracovní skupiny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní tajemník Tomáš Prouza (uprostřed) na archivním snímku

Článek

„Platí, že Česká republika bude podporovat posílení sankcí, pokud bude docházet k další eskalaci,“ prohlásil Prouza. V tuto chvíli však eskalaci konfliktu nevnímá.

„Zatím slyšíme, že naopak se situace uklidňuje, takže máme pocit, že v tuto chvíli by buďto sankce neměly být zaváděny, anebo pokud by byly zavedeny, tak bychom měli mít velmi rychlý mechanismus, jak je potom rušit,“ uvedl.

Vzhledem k prodloužení lhůt pro rozhodnutí o sankcích bude podle něj zapotřebí vyčkat nejpozději do úterního rána na rozhodnutí z Bruselu. „Myslím si, že dneska většina spíš přemýšlí o tom, že by se sankce neměly prohlubovat. Pokud všechny strany činí pozitivní kroky, které Unie chtěla, je vidět, že první sankce k něčemu vedly, tak není důvod v tuhle chvíli vyhlašovat zpřísnění,“ odhadl.

Do čtyřiadvaceti hodin

„Důležité je, že ten balíček je připravený, je dohodnutý obsah zpřísnění sankcí a pokud by došlo k nějakému negativnímu vývoji na Ukrajině, tak pak je to otázka 24 hodin, kdy by byly sankce zavedeny,“ dodal.

Pracovní skupina pod jeho vedením debatovala v pondělí i o posílení některých českých ambasád v důsledku dopadu protiruských sankcí.

Posílení podpory exportu zemědělských produktů by měli zajistit tzv. zemědělští diplomati v Rusku, na Ukrajině, ve Spojených arabských emirátech, v Číně a ve Vietnamu. Uvažuje se o nasazení ekonomických diplomatů některé ze zemí Latinské Ameriky a v Perském zálivu nebo v Ázerbájdžánu a Kazachstánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám