Hlavní obsah

V Hradci Králové začala mezinárodní letecká přehlídka CIAF

Právo, Ludmila Žlábková
Aktualizováno

Průletem trojice českých armádních letounů, a to stíhačky Gripen, L-159 Alca a vojenského dopravního letounu Casa (C-295) nad královéhradeckým letištěm začala v sobotu v 11 hodin dvoudenní mezinárodní letecká přehlídka CIAF 2014. Na sobotu i neděli je připraven šestihodinový letecký program, sestavený z 29 letových akrobatických ukázek. Akce se účastní si zástupci devíti evropských zemí

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Letoun L39 Albatros Armády ČR

Článek

Specifikem a předností hradeckého leteckého dne, který se letos koná už po jednadvacáté, je podle jednoho z pořadatelů Pavla Langa jeho univerzálnost. „Divácké auditorium si tu najde vystoupení od větroňů až po akrobatické skupiny na bojových letounech. Je to celý průřez letecké techniky,“ upozornil Lang a dodal.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Stíhačky Jas-39 Ggripen v Hradci Králové

„Asi nejočekávanější jsou tři skupiny: Baltic Bees z Lotyšska na strojích české výroby L-39 Albatros, belgická formace Red Devils s letouny Marchetti SF260 a chorvatská skupina Krila oluje na Pilatus PC-9. Velkým lákadlem letošního ročníku jsou také bojové letouny států NATO. „Kromě letounů Armády České republiky, což jsou JAS 39 Gripen, již přistál i německý Eurofighter či čtyři stíhací bojové letouny F 16 nizozemské a belgické armády,“ vyjmenoval Pavel Lang.

Foto: David Taneček, ČTK

Eurofighter Typhoon na hradeckém letišti

Divákům se představí také legenda sovětského letectví MIG-15 UTI.

Zrekonstruovaný letoun byl vyrobený licenčně v tehdejším Československu, ale byl určen pro export do Polska, kde také celou svou leteckou kariéru létal. Dnes však již má kamufláž v českých barvách.

Představí se armáda

Dramaturg programu neopomněl proložit hřmotná vystoupení vrtulových či proudových letadel tichou nostalgickou romantikou v podání skupiny Očovský bačovia na L-23 Super Blaník, zajímavostí je jistě i skupina pěti dvouplošníků Antonov An-2, známé Anduly.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Tradičním partnerem akce jsou Vzdušné síly Armády České republiky, které ve statických i letových ukázkách představí veškerou techniku, kterou disponují.

„Nemohu jinak, než že se nejvíc těším na vystoupení příslušníků Armády ČR, protože naše ukázky zde vždy patří k tomu nejatraktivnějšímu, a to ať již se bude jednat o sólová vystoupení, ukázky techniky vysoké pilotáže či o průlety nebo o skupinové ukázky vrtulníků,“ prozradil brigádní generál Jaromír Šebesta, zástupce náčelníka vzdušných sil.

Foto: David Taneček, ČTK

Přípravy víkendové letecké přehlídky

Akce tohoto typu podle něho navíc vedou k další propagaci letectví. „Stále platí heslo, že „vzduch je naše moře“, takže zájem o létání je u nás tradičně velký. Netýká se pochopitelně jen vojenského, ale i civilního a sportovního letectví, vojenské je ovšem pro většinu pilotů a zájemců logicky tím nejatraktivnějším. Bojové stroje a jejich pilotáž vždy patřila a bude patřit k vrcholům v tomto odvětví, které určuje další směr a rozšiřuje technické schopnosti.”

„S nedostatkem zájmu se obecně nepotýkáme, spíše je problémem zdravotní a fyzický stav mladé generace, který je v mnoha případech limitující pro budoucí vstup do armády a obzvlášť pro výkon tak náročné profese jako je vojenský pilot,“ doplnil Šebesta.

Reklama

Výběr článků

Načítám