Hlavní obsah

Zahradil: Vláda a prezident nemají NATO rádi

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na pátečním mimořádném kongresu ODS zazněla ostrá kritika současné zahraniční politiky vlády a prezidenta v souvislosti s děním na Ukrajině. Premiéra Bohuslava Sobotku a prezidenta Miloše Zemana si vzal na mušku europoslanec a místopředseda ODS Jan Zahradil, podle kterého prezident a vláda nemají rádi NATO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kongres ODS v Praze Karlíně

Článek

Zahradil varoval, že hlavním rizikem konfliktu na Ukrajině je asertivní politika Ruska, které se snaží obnovit vliv na části bývalého území Sovětského svazu. Podle něj je zapotřebí, aby česká vláda „držela basu“ se západními zeměmi a tomuto riziku se spolu s nimi postavila „A ne si vymýšlet nějaké extrabuřty, jako to dělá pan premiér,“ prohlásil v narážce na postoj premiéra Bohuslava Sobotky, jenž zpochybnil prohloubení protiruských sankcí a vyhradil si právo na jejich úpravu.

V souvislosti s právě probíhajícím summitem Severoatlantické aliance zase Zahradil prohlásil, že vláda „propásla jedinečnou příležitost nás posunout do jakési vyšší spojenecké kategorie tím, když nepožádala o umístění základny NATO“. Pochybuje prý, že by k tomu ještě někdy byla další příležitost.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tahle vláda, tenhle prezident prostě nemají NATO rádi,“ rozohnil se při svém projevu a dodal, že pro něj naopak NATO představuje symbol atlantické spolupráce v době, kdy u nás působí vlna „iracionálního antiamerikanismu“.

Ohradil se také proti slovům Miroslava Kalouska, který prý vyzval ODS, aby sladila svou zahraniční politiku. „Je to trochu paradoxní od člověka, který ještě před rokem nakupoval v ODS na svou kandidátku,“ řekl Zahradil a dodal: „Je nějaké opravdu, ale opravdu hluboké nedorozumění. Naše evropská politika je sladěná.“

Fiala: Musíme jít se Západem

Podobnou notu na toto téma naladil i předseda strany Petr Fiala. Podle něj je třeba v této otázce volit realistickou politiku. „Realistická politika není proruská, realistická politika je taková, která hájí zájmy České republiky,“ řekl.

Nepotřebuje prý vidět ruské vojáky na Ukrajině, aby věděl, jak Rusko zasahuje na Ukrajině. „Mně stačí, co se stalo s Krymem,“ připomněl.

Situace se podle něj může změnit jedině na základě dohody a Česká republika by se v tomto případě měla postavit na stranu Západu. „Zájem České republiky je postupovat ve shodě se západními demokraciemi,“ řekl. „Jestliže Západ ukáže slabost vůči Rusku, ukáže se x jiných, kteří zaútočí na naše zájmy,“ dodal.

Postup premiéra Bohuslava Sobotky označil za nesmyslný. „To, co dělá pan premiér, žádná dobrá alternativa není,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám