Hlavní obsah

ODS zahájila kongres, na kterém změní svůj program

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Takřka tisícovka občanských demokratů se sjela v pátek do pražského Karlína na ideový kongres, na kterém si strana hodlá upravit svůj program. Prosazuje například sjednocení sazby DPH na 15 procent, zrušení dědické nebo silniční daně a snížení povinných odvodů zaměstnavatelů na sociálním pojištění za zaměstnance z 25 na 21,5 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Petr Fiala na kongresu ODS

Článek

„My představíme program, který odpovídá požadavkům 21. století. Navazujeme na všechno dobré, s čím ODS oslovovala veřejnost v minulosti. Program je ale koncipován jinak, než jak byla veřejnost zvyklá,“ řekl novinářům předseda ODS Petr Fiala.

„Základní motto programu je stejné jako celého kongresu. To je svoboda a naděje. ODS tu chce být pro normální, slušné a pracovité lidi,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Snížení daní i zachování paušálů

Kromě již výše zmíněné úpravy daňového systému, která by měla obsahovat také zrušení například daně z nabytí nemovitosti, chce ODS podle materiálu, který rozdala novinářům, také zrušit ekologické a uhlíkové daně, zachovat jednu sazbu daně z příjmu fyzických osob na 15 procentech, neomezovat výdajové paušály pro živnostníky, zvolnit způsob úpravy pracovněprávních vztahů – buď na zaměstnanecký poměr, nebo práce na živnostenský list – a ročně zvýhodnit všechny začínající podnikatele.

Dávky v nezaměstnanosti a zejména dlouhodobě pobírané sociální dávky chce strana podmínit pracovní aktivitou. Nezájem o práci nebo nečinnost chce ODS trestat nižším příjmem.

Posílení praktických oborů ve školách

Nový program také hodlá více zapojit zaměstnavatele do učňovského a odborného školství. Občanští demokraté tento návrh vysvětlují tezí, že jen zaměstnavatel ví nejlépe, jakou kvalifikaci jeho zaměstnanci potřebují.

Ruku v ruce s tímto návrhem jde také návrh na posílení přírodovědných, technických a dalších praktických oborů.

Ideový 25. kongres ODS je jednodenní. Vedení strany na něj tentokrát pozvalo všechny členy. Podle Fialy se přihlásila asi tisícovka. Účast na kongresu si každý občanský demokrat musel zaplatit sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám