Hlavní obsah

ODS dluží i nám, rýpnul si její expředseda Kuba

Právo, ch, tin

Poté, co na ODS prasklo, že za své zaměstnance neplatila zdravotní a sociální pojištění, přilil olej do ohně i bývalý úřadující předseda strany Martin Kuba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Někdejší šéf ODS Martin Kuba

Článek

Strana, která má v pátek v Praze mimořádný motivační kongres, dluží správě sociálního zabezpečení a zdravotním pojišťovnám 6,5 miliónu korun.

Výše jejích celkových dluhů dosahuje 42 miliónů. Podle Kuby hlavní kancelář dluží peníze i jihočeské ODS, kterou expředseda nyní vede.

„Osobně se cítím být zodpovědný za jihočeský region, který nejenže jakékoliv dluhy nemá, ale hospodaří dokonce s přebytkem. Naopak hlavní kancelář ODS dluží našemu regionálnímu sdružení částku v řádech statisíců korun,“ řekl Právu Kuba s tím, že jde o peníze, které úspěšné strany ve volbách získávají za zisk mandátů v krajích.

Své stranické kolegy Kuba vypeskoval. „Považuji za nešťastné, že pravicová strana má závazek vůči státu. Nedovedu si představit, že bych jako podnikatel připustil stejnou situaci ve svých firmách,“ zdůraznil.

„V roce 2013, když jsem se stal místopředsedou ODS, měla už bohužel strana dluhy z minulých období, a proto jsem se snažil o restrukturalizaci manažerské sítě tak, aby se zlevnil provoz ODS. Myslím, že se mi podařilo provést stranu kampaní pro parlamentní volby 2013, aniž by se jakkoliv dál dluh zvýšil,“ dodal Kuba.

Na nájmu ušetří 300 000

V ODS se k dluhům, na které upozornila MF Dnes, nikdo nehlásí. Současné vedení Petra Fialy je hází na své předchůdce, ale ani lidé od Petra Nečase se k nim nechtějí znát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dům v pražské Truhlářské ulici

Podle Kuby byla řada dluhů vytvořena nezodpovědným chováním některých politiků v regionech, kteří už dnes často v ODS nejsou. Podle Fialy dává strana své finance do pořádku, zřídila si i splátkový kalendář, navíc se přestěhovala do mnohem levnějšího sídla, ve kterém na nájmu ušetří až 300 tisíc měsíčně.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala se snaží obrodit stranu kampaní nazvanou Ta pravá ODS

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo ODS Praha 4 Pankrác. Na snímku Pověřený předseda ODS Martin Kuba.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám