Hlavní obsah

Prima dostala pokutu 200 tisíc za zobrazení zohaveného těla v nevhodnou dobu

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém čtvrtečním jednání uložila pokutu 200 tisíc korun televizi Prima za porušení mediálního zákona. Stanice se měla provinit zobrazením znetvořených lidských ostatků v nevhodnou dobu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Článek

Prima letos v březnu na kanálu Prima Cool odvysílala epizodu Krysař z pořadu Grimm. Ta obsahovala záběry mrtvého učitele, ohledávání místa činu a zohaveného těla na pitevně, které se na obrazovkách objevily v 7.45. Scény obsahovaly záběry na brutálně zavražděného člověka a znetvořené lidské pozůstatky.

Podle  rady není dětský divák schopen odlišovat fikci od reality a distancovat se od děje, a proto může být zhlédnutým obsahem šokován. Následkem pro dítě může být vyvolání psychického otřesu a traumatizace či snížení citlivosti vůči násilí nebo povzbuzení vlastní agrese. Rada to uvedla v písemné zprávě o zdůvodnění pokuty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám