Hlavní obsah

Jourová by mohla být eurokomisařkou pro dopravu, Sobotka hovoří o úspěchu

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve čtvrtek nechtěl komentovat informaci, že by kandidátka ČR na eurokomisařku Věra Jourová mohla v Evropské komisi spravovat oblast dopravy a vesmíru. Jasno podle něj bude příští týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka.

Článek

Sobotka uvedl, že zatím jde stále o spekulaci a že nový šéf Evropské komise Jean Claude Juncker předloží návrh až příští týden.

„Pokud by se ale tato spekulace potvrdila, bude to pro ČR velký úspěch a posílení významu české komisařky. Toto ekonomické portfolio jsem od začátku zmiňoval jako jedno z těch pro naši republiku nejvíce zajímavých,“ sdělil Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Jourová (ANO)

Podle Sobotky je propojování Evropy strategická agenda a komisař pro dopravu výrazně ovlivňuje, jak dobře bude Unie propojena rychlými dopravními sítěmi. „Významným posílením tohoto portfolia je i případný přesun vesmírné agendy,“ dodal premiér.

Informaci, že by nynější ministryně pro místní rozvoj mohla zastávat v komisi uvedený post, přinesl web EurActiv. Jourová s Junckerem jednala ve středu a po setkání uvedla, že vidí své šance na zisk některé z preferovaných oblastí jako dobré.

ČR od počátku deklarovala, že má prioritně zájem o portfolia regionálního rozvoje, případně dopravy či průmyslu.

Kalousek: vesmír se rozpíná

Z pravděpodobného portfolia Jourové si udělal legraci i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Kdyby měla dopravu a zeměkouli, tak bych se cítil dotčen. Doprava a vesmír je už hodně, zvlášť když si uvědomíme, že se vesmír rozpíná každou vteřinou, tak každou vteřinou bude mít naše eurokomisařka větší kompetence,“ řekl Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám