Hlavní obsah

Ve sbírce pro rodiny padlých vojáků se sešlo přes pět miliónů korun

Výsadkáři z Chrudimi v pondělí ukončují sbírku pro pozůstalé rodiny pěti vojáků, kteří se na začátku července stali oběťmi sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Účet zřídili dva dny po neštěstí, od 10. července vybrali od soukromých dárců i firem 5,23 miliónu korun. Uvedl to zástupce velitele 43. výsadkového praporu Ivo Zelinka.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Armáda vypravila padlým příslušníkům pohřby s vojenskými poctami.

Článek

"Náš původní cíl bylo překonat alespoň půl miliónu korun vzhledem k tomu, kolik těch postižených je, cokoliv méně by byla almužna, kterou by nemělo smysl rozdělovat," řekl Zelinka.

Jen díky dvěma tisícovkám drobných dárců sbírka vynesla dva milióny korun. Jeden ze soukromých přispěvatelů věnoval pozůstalým rodinám téměř 300 000 korun. Lidé si také mohli koupit trička s nápisem "Jsem hrdý na naše vojáky", samolepky, podpořit sbírku startovným na tříkilometrovém běhu po Chrudimi nebo si koupit vstupenku na benefiční koncert.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Triček se prodalo přes 1300, vynesla přes čtvrt miliónu korun. Nečekal jsem, že tričko s takovým jasným sloganem se může v Čechách prodávat," řekl Zelinka.

Peníze dostanou v průběhu týdne

Částka na sbírkovém kontu se ještě může nepatrně zvýšit, protože končí až v pondělí. Tento týden peníze vojáci rozdělí na dvě poloviny, jednu obdrží na svůj účet partnerky padlých vojáků, druhou část dostane osm pozůstalých dětí.

"V průběhu tohoto týdne rodiny objedeme, nebudeme je svolávat na jedno místo, a předáme jim symbolické šeky. Děti budou mít separátní konta, o tom ještě s rodinami jednáme," řekl Zelinka.

Při sebevražedném útoku nedaleko vojenské základny Bagrám v Afghánistánu zemřelo několik civilistů a čtyři vojáci přímo na místě, pátý voják následkům mnohočetných zranění podlehl až později po převozu do České republiky. Tři vojáci sloužili u výsadkového praporu v Chrudimi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám