Hlavní obsah

Sobotka škodí zemi, chceme schůzi Sněmovny k sankcím, zní z ODS a TOP 09

• Aktualizováno
Novinky, jas

TOP 09 spolu s ODS nechají kvůli postojům premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) k sankcím Evropské unie vůči Rusku svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Sobotka v reakci uvedl, že si za svými slovy stojí a těší se na debatu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Předsedové TOP 09 a ODS Karel Schwarzenberg a Petr Fiala pokládají výroky a postoje předsedy vlády k sankcím EU vůči Ruské federaci za nepřijatelné a Českou republiku poškozující,” oznámily strany s poukazem na Sobotkova slova o tom, že si ČR vyhrazuje právo s některými sankcemi, které by se dotkly české ekonomiky, nesouhlasit.

Opoziční strany chtějí mimořádnou schůzi svolat kvůli tomu, aby Sněmovna „ochránila důstojnost České republiky a její pověst země, která ctí svobodu, demokracii a mezinárodní právo”, uvádí se ve společném prohlášení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference ODS k případu vyšetřování Petra Nečase. V popředí šéf ODS Petr Fiala.

„Těším se na sněmovní debatu. Já si za vším, co jsem řekl, přirozeně stojím. Jako odpovědný premiér suverénního státu nemohu dát předem souhlas k sankcím, o kterých nám nebyly doposud poskytnuty žádné podrobnější informace. Teprve až nám Evropská komise návrh na nové sankce předloží, můžeme ho posoudit, zvážit všechny dopady a říci své připomínky. Velice rád si o 'úspěšnosti' politiky eskalace sankcí s pravicovou opozicí na mimořádné schůzi popovídám,” reagoval v pondělí premiér.

Kvůli odporu vůči sankcím kritizoval Sobotku i vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, podle něhož nic jiného než přitvrzení sankcí nepřichází vůči ruskému postupu na východě Ukrajiny v úvahu.

Na premiérovu stranu se naopak přiklonil lídr ANO a ministr financí Andrej Babiš, podle něhož sankce zatím nebyly účinné.

Reklama

Výběr článků

Načítám