Hlavní obsah

Pražská ZOO má v pavilonu slonů nového vůdce stáda

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jedenatřicetiletý samec Ankhor se již více než čtrnáct dní sžívá s novým prostředím pražské zoologické zahrady. Vpuštěný byl i do venkovního výběhu, kde se přes mříže zatím pouze choboty seznamuje se slonicemi. Z druhé strany výběhu má však dosavadního vůdce stáda Mekonga. I v tomto případě seznamování probíhá klidně a nevypadá, že by dva samci mezi sebou měli potyčky.

Slon Ankhor se po zabydlení v pražské zoo seznamuje se samicemiVideo: Novinky

 
Článek

Samec slona indického, pocházející z Barmy, byl převezený z Berlína před více než čtrnácti dny. Po seznámení se s vnitřní expozicí nyní tráví většinu dne ve venkovním výběhu.

„Ankhor se chová neuvěřitelně klidně. Potvrzuje to tu povahu, o které nám mluvili němečtí kolegové, kteří říkali, že je kliďas, pohodář a přátelský sloní samec,“ řekla mluvčí Zoo Praha Jana Ptačinská Jirátová.

Ankhor je oddělený v prostředním výběhu, z jedné strany obklopený stádem se samicemi a z druhé strany sloním samcem Mekongem. „To jakým způsobem se oba samci obezřetně oťukávají, nebo jakým způsobem se jen pozorují, aniž by došlo k jakýmkoliv šarvátkám, je obdivuhodné,“ popisuje mluvčí kontakt mezi slony.

Se samcem Mekongem budou mít mezi sebou již napořád zábranu. Vždy je bude oddělovat velká brána. Postupem času opustí dlouholetý vůdce stáda Mekong pražskou zoo úplně.

„Soužití dvou dospělých sloních samců je z dlouhodobé perspektivy téměř nemožné. Je tedy jisté, že Mekong bude do budoucna naši zoologickou zahradu opouštět a stane se členem skupiny v jiné zoo.“

Ankhor bude postupně poznávat všechny výběhy. Už zná vnitřek pavilonu a časem bude vpouštěn i do velkého výběhu. Teprve pak bude docházet k přímému kontaktu s ostatními samicemi. A právě z toho důvodu si Zoo Praha Ankhora pořídila. Za svůj život zplodil už jedenáct potomků a v úspěšném páření by měl pokračovat i zde.

„Nasnadě jsou samice, které jsme přivezli ze Srí Lanky. Jsou již v dobrém věku pro reprodukci. Určitě připadá v úvahu zasloužilá máma, naše samice Donna, která přijela z Rotterdamu. Kdo se zřejmě Ankhorovi přízně nedočká, je naše nejstarší samice Gulab.“

Foto: Novinky

Nejstarší slonice pražské zoo Gulab.

„Těžko předjímat vývoj budoucích týdnů, měsíců a let. Jsme rádi, že je Ankhor tady, vše probíhá klidně a doufáme, že se v příštích letech můžeme těšit na další mláďata,“ uzavírá Ptačinská Jirátová.

Reklama

Výběr článků

Načítám