Hlavní obsah

Stát nevydá v restituci pozemky na Žižkově

Praha
Aktualizováno

Devadesátiletá Emilie Bednářová nezíská od státu pozemky na pražském Žižkově, na nichž stojí komplex bytových domů společnosti Metrostav. Rozhodl o tom pražský pozemkový ústav. Případ vyšetřuje policie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský Žižkov

Článek

Bednářová nárokuje pozemky po velkostatkáři Juliu Bečvářovi v rámci restitucí.

Žena po něm již dříve restituovala lukrativní pozemky v Praze v odhadované hodnotě zhruba tři miliardy korun. Podle Transparency International (TIC) šlo o promyšlený podvod.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Krajský pozemkový úřad pro Prahu v prosinci 2012 přiznal Bednářové nárok na část požadovaných pozemků. Ústředí Státního pozemkového úřadu však následně případ přezkoumalo a výroky pražské pobočky zrušilo. Bednářová se prostřednictvím svého právního zástupce Daniela Honzíka odvolala. Ministerstvo zemědělství však zamítavý postoj potvrdilo a vrátilo případ pražskému pozemkovému úřadu k novému projednání a rozhodnutí.

Při prošetřování úřad mimo jiné potvrdil, že Bednářová byla sousedkou, nikoli příbuznou bratra původního majitele pozemků Jana Mária Bednáře, a minulou středu proto rozhodl pozemky Bednářové nevydat.

Detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zajímá, proč na zásadní nesrovnalost v příbuzenském vztahu nepřišli úředníci pozemkového úřadu už v roce 2009, když restituci schválili.

Reklama

Výběr článků

Načítám