Hlavní obsah

Ústavní soud odmítl stížnost muslimů na dubnovou razii

Právo, Novinky, jas, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud odmítl stížnost Ústředí muslimských obcí, které napadlo dubnový policejní zásah v muslimských modlitebnách v Praze. Podle soudu nevyčerpali muslimové všechny možnosti obrany.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní zátah ÚOOZ v islámském centru v pasáži Jiřího Grossmana

Článek

„Ústavní soud se tedy věcně nezabýval ústavností provedeného zásahu, neboť k tomu za této situace není oprávněn, a stížnost odmítl z procesních důvodů jako nepřípustnou,” uvedla mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková, s tím, že po vyčerpání všech prostředků k ochraně práv může být stížnost případně opět podána.

Jak soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček v odůvodnění konstatoval, ÚS  musí respektovat daný systém prostředků ochrany práva, a nemůže proto „předbíhat“ s poskytnutím ochrany před ostatními orgány veřejné moci, které jsou k tomu oprávněny.

V modlitebnách zasahovali policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Policie pak obvinila pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný je z Prahy a hrozí mu až deset let vězení. Muž je podezřelý, že v Česku zajistil vydání knihy šířící rasismus a distribuoval ji.

Muslimům vadilo, že policie zahájila razii bezprostředně před začátkem důležité páteční modlitby. Cítili se rovněž dotčeni tím, že policisté v modlitebnách zasahovali v botách.

Policie při interním šetření žádné pochybení neshledala.

Reklama

Výběr článků

Načítám