Hlavní obsah

Zeman sdělí v úterý poslancům své výhrady ke služebnímu zákonu

Praha

Se svými výhradami k novele služebního zákona seznámí v úterý Sněmovnu prezident Miloš Zeman. Předloha novely byla hlavním tématem jeho středečního setkání se šéfy obou parlamentních komor Janem Hamáčkem a Milanem Štěchem (oba ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman si podává ruku s Milanem Štěchem, přihlíží Jan Hamáček.

Článek

Prezident kritizuje hlavně funkce politických náměstků. V úterý budou poslanci projednávat novelu služebního zákona ve druhém čtení, kdy je možné podávat pozměňovací návrhy. Zeman podle šéfa Sněmovny Hamáčka vystoupí hned v úvodu schůze.

„Můj dojem je, že jeho názor vůči politickým náměstkům je velmi silný," uvedl Hamáček. Političtí náměstci by měli působit v podstatě jako poradci ministrů a mohli by je například zastupovat na jednáních sněmovních a senátních výborů. Prezident ale říká, že na ministerstvech nebudou mít co na práci a budou pouze pobírat plat.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je přesvědčen, že ani případné prezidentovo veto nezabrání tomu, aby byla novela účinná od ledna. Její poslední verze je kompromisem, na němž se dohodla vládní koalice s TOP 09 a s ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám