Hlavní obsah

Úřady stojí státní kasu 24 miliard, pracuje v nich přes 70 tisíc lidí

Právo, ada, nig

Poprvé po deseti letech se vládě podařilo shromáždit ucelený přehled o počtu míst a platech ve státní správě. Podle podkladů, které dodaly Úřadu vlády jednotlivé orgány, zaměstnává nyní státní správa na úrovni centrálních orgánů a podřízených organizací 72 281 lidí. Posílá jim na platy zhruba 24 miliard korun ročně.

Foto: Právo

Budova ministerstva práce a sociálních věcí v Praze

Článek

Ukázala to zpráva, kterou vládě předložil ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) a kterou se podařilo Právu získat.

V této statistice jsou zahrnuti v největším počtu například finanční úřady či pracovníci resortu sociálních věcí a zemědělství. Nejsou v ní zaměstnanci veřejné sféry, jako např. učitelé, hasiči, policisté nebo vojáci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zákon o státní službě, který se chystá, by se měl vztahovat na 64 673 zaměstnanců, na které připadne odhadem 21,7 miliardy korun. Zbývajících 7608 pracovníků bude dál podléhat zákoníku práce a stát na ně vydá 2,3 miliardy.

V této druhé skupině nebudou jen pracovníci, kteří na úřadech dělají pomocné, servisní nebo manuální práce, ale spadnou sem i lidé pracující pro ministry či jejich náměstky, tedy např. poradci či asistenti a mluvčí.

Podle zprávy lze data brát jen jako odhad. Skutečnost po prvním lednu 2015 se zřejmě bude shodovat z devadesáti procent, neboť zatím ještě není jasné, v jaké podobě bude zákon schválen.

„Přesto se však jedná o první ucelenou analýzu dopadu zákona o státní službě na státní správu ČR,“ uvádí zpráva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám