Hlavní obsah

Senát se chystá vrátit Sněmovně zelenou naftu i tabákové daně

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna bude muset ještě jednou hlasovat o zelené naftě a o zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky. Senát se jí chystá oba zákony poslat zpátky. Důvod je formální.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

„Nemáme nic proti obsahu, ten měnit nechceme, ale nesouhlasíme s tím, aby byly schvalovány dvě novely jednoho zákona, které dokonce mají stejného předkladatele,“ řekl novinářům šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD).

Senát podle něho již několikrát v minulosti kritizoval praxi, kdy se souběžně jednalo o dvou změnách jednoho zákona. Proto na středeční schůzi ČSSD navrhne sloučení obou zákonů tak, aby do tabákové novely byla zapracována i zelená nafta a samostatný zákon týkající se zemědělců byl zamítnut. S touto změnou senátoři pak poslancům zákony vrátí k opětovnému hlasování do Sněmovny.

Změnu chystají sociální demokraté i do zákona o odpadech, do kterého chtějí zapracovat návrh Svazu měst a obcí na přísnější restrikci prodeje odpadu do sběren fyzickými osobami. Podle Štěcha tak chtějí více postihnout tzv. sběrače, kteří do sběren nosí kradené věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám