Hlavní obsah

Smír? Mynář dál označuje Hasenkopfa za autora amnestie, ten podává trestní oznámení

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hradní kancléř Vratislav Mynář trvá na tom, že se právník Pavel Hasenkopf podílel na přípravě amnestie Václava Klause. Soud sice v pondělí rozhodl v této věci o smíru a Hasenkopf stáhl svou žalobu, přesto ale právník uvedl, že to znamená, že Hrad tímto uznal svou chybu. Mynář na úterním mimořádném tiskovém brífinku prohlásil, že to není pravda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

„Pan Hasenkopf musel stáhnout žalobu na Miloše Zemana, pan Hasenkopf musel stáhnout žalobu na Vratislava Mynáře, a když někdo stáhne žalobu, tak asi proto, že cítí, že nemá žádnou šanci,“ prohlásil Mynář.

Za hloupost označil Hasenkopfovo pondělní tvrzení, že pondělním verdiktem soudu de facto prezident uznal svou chybu, když označil bývalého hradního právníka za autora amnestie. „Pan Hasenkopf se podílel na přípravě amnestie,“ uvedl Mynář.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hasenkopf podá trestní oznámení za pomluvu

Bývalý hradní právník Hasenkopf na to reagoval prohlášením, že ještě tento týden podá na Mynáře trestní oznámení za pomluvu. Advokát považuje Mynářova vyjádření za výsměch a za popření pondělního smíru.

Novinkám to potvrdil sám Hasenkopf. „Bude to směřovat na pomluvu, ještě to ale napsané nemám,“ prohlásil bez dalšího. „Počkejte si, až to bude,“ odmítl dotazy na podrobnosti.

Mynář podle svých slov žádnou žalobu nechystá a považuje spor za uzavřený.

Advokát Marek Nespala na tiskové konferenci přiblížil celý proces při přípravě amnestie, respektive jejího druhého článku, tzv. abolice. Tehdejší prezidentův tajemník Ladislav Jakl podle něj vznesl dotaz, jak vyřešit dlouho se vlekoucí soudy, načež Hasenkopf navrhl právě abolici a nabídl se, že připraví konkrétní text, potřebuje prý jen znát parametry, co je vlekoucí se řízení. „Jeho (druhého článku amnestie) ideovým otcem byl skutečně pan magistr Hasenkopf,“ konstatoval Nespala.

Populismus, tvrdí Mynář

„Co se týká abolice, první, kdo použil tento pojem a první, kdo navrhl tento postup, byl právě žalobce v již uzavřeném soudním sporu,“ dodal.

Hasenkopfova pondělní slova o tom, že žalobu celkem o více než milión korun stahuje, neboť chce šetřit prostředky daňových poplatníků, označil Mynář za populismus. „Pan Hasenkopf původně žaloval pana prezidenta republiky Miloše Zemana jako fyzickou osobu o 300 tisíc korun, Vratislava Mynáře jako fyzickou osobu o 700 tisíc korun a Kancelář prezidenta republiky o 200 tisíc korun. Tady z těch čísel je zřejmé, jak populisitické vyjádření to od pana magistra Hasenkopfa bylo,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám