Hlavní obsah

Hasenkopf se smířil s Hradem ve sporu o „otce” amnestie

Právo, Novinky, har, jas
Praha
Aktualizováno

Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf v pondělí uzavřel smír s prezidentskou kanceláří. Úřad uznal, že Hasenkopf nebyl jedním z „pravých otců” loňské amnestie, jak tvrdil kancléř Vratislav Mynář, či spoluautorem aboličního článku, jak loni uvedl prezident Miloš Zeman. Požadavek na zaplacení miliónového odškodnění vzal Hasenkopf zpět s tím, že nechce, aby satisfakci hradili daňoví poplatníci.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pavel Hasenkopf

Článek

Kancléř Mynář loni označil Hasenkopfa spolu se spolupracovníky prezidenta Klause Ladislavem Jaklem a Petrem Hájkem za spoluautory Klausovy amnestie. Ta se dotkla více než 111 tisíc odsouzených a obviněných. Prezident Miloš Zeman tento axiom přejal a označil Hasenkopfa za autora kontroverzního aboličního článku, na jehož základě byla zastavena stíhání trvající déle než osm let.

Prezidentská kancelář má proto zveřejnit prohlášení, v němž výroky kancléře i prezidenta, kterými Hasenkopfa označili za jednoho z „pravých otců” loňské amnestie a spoluautora aboličního článku, uvede na pravou míru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V textu má být uvedeno, že Hasenkopf neměl možnost ovlivnit konečnou podobu pardonu, a že jeho původní návrh „neobsahoval zmírnění nebo prominutí trestů nebo zastavení trestních stíhání pachatelů závažné hospodářské trestné činnosti“.

Spokojeny jsou obě strany

Hasenkopf byl s uzavřeným smírem spokojený. „Je to v podstatě vůbec poprvé, kdy Miloš Zeman uznal svou chybu. Řekněte, komu z vás se tohleto stane? Pro mě má i větší cenu ten smír, než by to mělo rozsudkem soudu. Protože takto to znamená, že to v podstatě protistrana uznala dobrovolně,“ sdělil novinářům.

Spokojenost vyjádřil i právní zástupce Hradu Marek Nespala. „Akorát bych kolegu opravil v tom, že Miloš Zeman neuznal svou chybu, protože proti němu jako i proti Vratislavu Mynářovi bylo řízení zastaveno. Podle současné právní teorie nejsou pasivně legitimováni, to znamená, že nemohou být žalováni,“ reagoval na Hasenkopfova slova advokát.

Smír má podle něho podobu „doplnění informace“. „My jsme nikdy netvrdili, že Pavel Hasenkopf byl jediným a výlučným autorem amnestie, že on byl finalizátorem onoho diskutabilního znění. To skutečně od nás nezaznělo. Pokud se spokojil s tímto doplněním naší informace, tak jsme spokojeni rovněž. Žádná ze stran nic neutrpěla,“ poznamenal.

Na mimosoudním vyrovnání se nedohodli

Právník a Hrad se neúspěšně pokusili uzavřít mimosoudní vyrovnání. Hasenkopf odmítl, že by jeho text amnestie byl přepracován a použit, ale stojí za tím, že skončil v koši a Hrad využil aboliční návrh vypracovaný Zdeňkem Koudelkou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vratislav Mynář

„Není pro mne přijatelný text, podle kterého můj návrh byl základem amnestie, ale někdo další ho pak už beze mne přepracoval do úplně jiné podoby, která pak byla publikována,” uvedl pár dní před začátkem soudu Hasenkopf.

Soudkyně pokus o smír nevzdala

Soudkyně Veronika Křesťanová nicméně již v úvodu jednání oznámila, že pro smír stále vidí prostor. A ihned začala s oběma stranami řešit znění možného prohlášení, které by inkriminované výroky uvedlo na pravou míru.

Hasenkopf zdůraznil, že nemůže souhlasit s textem, který by vycházel z toho, že základem amnestie, jíž loni v lednu vyhlásil prezident Václav Klaus, byl jeho návrh. „Přes to nejede vlak,“ řekl právník. V minulosti opakovaně zdůraznil, že jím zpracovaná verze, kterou si po něm vyžádal tehdejší šéf politického odboru Ladislav Jakl, nemá s výsledným textem amnestie nic společného.

Při soudním jednání doplnil, že je jeho cílem takové prohlášení, které by říkalo, že jeho návrh pardonu by nevedl k zastavení stíhání „kmotrů a mafiánů“.

Obě strany se pak shodly na textu prohlášení hradní kanceláře i na tom, že bude zveřejněno na webu Hradu a zasláno do České tiskové kanceláře. Hasenkopf zároveň vzal zpět žalobu na Zemana a Mynáře a ponechal pouze část, která se týkala prezidentské kanceláře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám