Hlavní obsah

Trojský most v Praze prochází zatěžkávacími testy

– Praha

Na novém Trojském mostě, který vede přes Vltavu a je součástí tunelového komplexu Blanka, odstartovaly již ve středu večer zatěžkávací zkoušky. Most tak prochází zkušebním provozem. Najíždí na něj plně naložená nákladní auta a tramvaje. Tento provoz potrvá ve dne v noci až do soboty.

Noční zatěžkávací zkoušky na Trojském mostěVideo: Prima FTV

 
Článek

Dynamické zkoušky probíhají již od středečního večera. V různých rychlostech tak na Trojský most střídavě najíždějí auta a tramvaje. Auta se míjejí a také ve vysoké rychlosti brzdí. V nočních hodinách pak je mostní konstrukce vystavena zatěžkávacím zkouškám, při nichž stavaři na most pouští vozidla naložená kamením.

Podle Metrostavu je stavba dokončena. Most by se tak měl autům a tramvajím otevřít už 6. října letošního roku. Vše bude záviset především na rozhodčím soudu, který by měl v září rozhodnout o tom, kolik Praha Metrostavu za most zaplatí.

Na Trojském mostě v Praze se testuje zkušební provoz Video: Novinky

Tunelový komplex, jehož stavbu zadala někdejší politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma, měl původně sloužit už v roce 2011. Jeho dlouho očekávané otevření ale Praha několikrát odložila. Poslední odklad je kvůli problémům s instalací technologií.

Termín zprovoznění není zatím znám, podle firmy ČKD Praha DIZ se však mluví o dubnu příštího roku. Celý komplex přitom původně měl být otevřen už letos v květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám