Hlavní obsah

Houbařské žně pokračují, paběrkuje se jen ve středních Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Houbařské žně pokračují. V lesích je nejvíce holubinek, ale nechybějí ani hřiby. Stále ale houbaři paběrkují na východ až severovýchod od Prahy, v části Polabí, na Nymbursku či směrem na Mladou Boleslav a Pardubice. Uvedl to ve čtvrtek šéf České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Foto: Jitka Götzová

Nejvíce hub je letos v šumavských lesích

Článek

Výhled do dalších dnů je podle Landy pro houbaře pozitivní. Houbám pomohl nejen déšť, ale i ochlazení, místy však až moc velké. „Možná, že by jim vyhovovalo přes těch dvacet stupňů," řekl Landa.

Do lesa se obzvlášť vyplatí zajít na Šumavě, v Pošumaví, na Plzeňsku, na severovýchodě Moravy. Dobré je to i na střední Moravě. Víc než minulý týden houby rostou v Krkonoších a na Vysočině.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejvíc rostou holubinky

Žně mají v těchto dnech ti z houbařů, kteří sbírají některé ze 150 druhů holubinek. Na své si ale přijdou i lidé, kteří si vystačí s hřibovitými houbami. „Rostou, nejen základní rod hřib, ale prakticky i ty suchohřiby a klouzky a další skupiny hřibů. Rostou i lišky," uvedl Landa. Často podle něj ale houbaři narazí na hořké hřiby. Zatím je málo bedel a žampionů.

Také muchomůrek je dost, hlavně velmi dobrá muchomůrka růžovka, neboli masák. V lesích se ale objevují i ty jedovaté, jako je třeba muchomůrka tygrovaná a nejjedovatější muchomůrka zelená.

„Já jsem o té zelené muchomůrce letos nějak zvlášť neslyšel, ale určitě také roste," uvedl Landa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám