Hlavní obsah

Památky, o něž se majitelé nestarají, by měl stát vyvlastnit, navrhuje Křeček

Rozpadající se památky, na jejichž opravu a údržbu nemají majitelé peníze, by měl rekonstruovat stát a vynaložené náklady následně vymáhat od vlastníků. Pokud by nebyli schopni zaplatit, měly by být památky vyvlastněny, uvedl ve čtvrtek zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Křeček

Článek

„Udělování pokut majitelům památek za to, že se o ně řádně nestarají, není řešením. Současný památkový zákon je v této oblasti bezzubý. Je nutné, aby stát mnohem aktivněji chránil památky,” zdůraznil Křeček.

O návrhu na přísnější postih majitelů památek již jednal s ministerstvem kultury. Podle Křečka by větší péče o památky měla být zakotvena v nyní připravované novele památkového zákona.

V ČR je nyní evidováno 40 302 nemovitých památek. Za uplynulý rok do tohoto seznamu přibylo 87 objektů a naopak z něj bylo vyňato 67 staveb. Důvodem k vynětí ze seznamu bylo to, že ztratily svoji mimořádnou uměleckou nebo architektonickou hodnotu, a to většinou kvůli nedbalé údržbě objektu.

V republice je celkem 742 nemovitostí na seznamu nejvíce ohrožených památek. „To, že na tento seznam zapíšeme další památku, nijak nezajistí její ochranu,” doplnil Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám