Hlavní obsah

Hercegová, která měla krýt Janouška, se kárné žalobě vyhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nemůže podat kárnou žalobu na pražskou státní zástupkyni Janu Hercegovou. Ta je sice podezřelá z toho, že mařila vyšetřování kauz spojených s lobbistou Romanem Janouškem, ale podání kárné žaloby není možné, neboť důkazy policie získala pro účely trestního řízení. Ve středu to oznámil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jana Hercegová na archivním snímku se soudcem Janem Sváčkem

Článek

Podrobnosti o tom, jaké informace policie proti Hercegové dosud shromáždila, nelze podle Malého zveřejnit, protože jde o údaje z probíhajícího trestního řízení. Malý zároveň poukázal na to, že podle judikatury Nejvyššího správního soudu (NSS) nelze informace z trestního řízení použít pro podání kárné žaloby. Zeman o tom již informoval také ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO).

Podklady k věci si Zeman vyžádal od Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. O tom, že Hercegová údajně mařila vyšetřování v kauzách spojených s podnikatelem Janouškem, Právo informovalo v minulých dnech. Na její roli se přišlo při objasňování rozsáhlé kauzy spojené s někdejší šéfkou kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (dnes Nečasové). [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policisté přitom zjistili, že existují podezřelé vazby mezi Hercegovou a kauzami spojenými s podnikatelem Janouškem.

Jednou z nich je prý případ podezřelého prodeje bytů v Praze 1, které byly údajně prodávány za polovinu jejich tržní ceny. Právo uvedlo, že z toho měl zisk i Janoušek, přičemž Hercegová vyšetřování této kauzy zastavila. Obdobně skončil prý i případ úředníků z radnice v Praze 4, kteří byli podezřelí, že brali úplatky za pronájmy nebytových prostor a vydávání kolaudačních rozhodnutí. Hercegová si k věci, opět propojené s Janouškem, vyžádala spis, načež údajně činnost celé skupiny utichla.

Informace o údajných pochybeních Hercegové prý policie zjistila z odposlechů jejích telefonických hovorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám