Hlavní obsah

Odsouzený exposlanec Wolf u Ústavního soudu neuspěl

Právo, pko
Aktualizováno

Marně se pokoušel přesvědčit senát Ústavního soudu (ÚS) stíhaný exposlanec ČSSD Petr Wolf, kterého justice potrestala šesti lety vězení za dotační podvod, že se stal obětí porušení práva na spravedlivý proces. ÚS jeho stížnost odmítl a odsuzující verdikt je tak definitivně platný.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Wolf u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Wolf se svému trestu zatím vyhýbá a zdržuje se na neznámém místě, možná mimo území Evropské unie. Justice už na něj vydala mezinárodní zatykač.

Exposlanec v letech 2005 až 2007 společně se svou manželkou čerpal na dva projekty pro ministerstvo životního prostředí 11 miliónů korun. Jenže dotace získal na základě nepřesných a lživých informací.

Ostravský krajský soud bývalému poslanci původně uložil pět let vězení a pokutu milión korun. Vrchní soud v Olomouci trest zpřísnil na šest let vězení a pokutu pět miliónů korun. Nejvyšší soud Wolfovo dovolání odmítl loni v létě, označil je za zjevně neopodstatněné.

Peněžitý trest už uhradil

Poslední splátku peněžitého trestu Wolfova manželka uhradila loni v říjnu. Senát ÚS se soudcem zpravodajem Jaroslavem Fenykem si k posouzení vyžádal celý spis o 11 tisících stranách a pečlivě zkoumal postup obecných soudů.

„Zkoumal zvláště, zda byly v trestním řízení opatřeny a provedeny všechny důkazy nezbytné pro objasnění věci a zda způsob jejich vyhledání, zajištění, provedení a hodnocení je ústavně konformní a v souladu s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva. Podle ÚS se obecné soudy dostatečně vypořádaly s okolnostmi podstatnými pro svá rozhodnutí. Dokazování bylo velmi podrobné a úplné,“ konstatovala k verdiktu mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám