Hlavní obsah

Osm pacientů, kterým selhává srdce, získá zdarma novou srdeční pumpu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prozatím osm českých pacientů, kteří trpí pokročilým stupněm srdečního selhání, získá v rámci léčby nejmodernější typ mechanické podpory srdce. Umožní to zapojení Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) do mezinárodní klinické studie.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ředitel Institutu Klinické a experimentální medicíny (IKEM) Aleš Herman

Článek

Nejnovější typ dlouhodobé srdeční podpory zvané HeartMate III podle odborníků pacientům s touto diagnózou pomůže zlepšit zdravotní stav. Mají i šanci na delší život.

Dlouhodobá srdeční podpora "třetí generace" je určena především pacientům, kteří čekají na transplantaci. Přístroj je umístěn přímo na srdci. Nevyžaduje tak vytváření podkožní kapsy, která je spojena s dalším chirurgickým zásahem s rizikem následných komplikací. Osm kusů pump včetně příslušenství poskytne institutu výrobce zdarma. Cena jedné přesahuje dva milióny korun.

Pojišťovny metodu nehradí všem

V západních státech se tato metoda využívá běžně. Důvodem, proč je v ČR omezena, je, že se v Česku zákrok pro pacienty bez výhledu následné transplantace nehradí. To chce IKEM změnit. Část vývoje a preklinického testování se uskutečnila i v Praze a čeští experti se pravidelně účastnili všech fází procesu ve Spojených státech.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zdeněk Hostek, jeden z prvních pacientů s novou srdeční pumpou v České republice.

IKEM patří k devíti špičkovým centrům ze šesti zemí, kde se tento přístroj poprvé na světě mohl implantovat pacientům. IKEM se tak podle zástupce přednosty Kardiocentra IKEM Ivana Netuky zařadil do "elitního klubu" špičkových center, která jsou například v Berlíně, Hannoveru, Torontu nebo Sydney. První mechanickou srdeční podporu implantovali v institutu před jedenácti lety.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám